Pytanie 1
Napis na etykiecie wina "sec" wskazuje, że jest to wino
Wynik: 7/40 punktów (17,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Napis na etykiecie wina "sec" wskazuje, że jest to wino
Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
Aby wyciągać z pieca konwekcyjno-parowego ciężkie i gorące naczynia z jedzeniem, należy stosować rękawice
Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
Menu: | |
---|---|
– | Tartinki z szynką |
– | Tartinki z tatarem |
– | Tartinki z sardynką |
– | Tartinki z rokpolem |
– | Korki owocowe |
– | Korki warzywne |
– | Trójkąty z pizzy |
– | Soki z owoców cytrusowych |
– | Woda mineralna |
– | Napoje alkoholowe |
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru to technika zagęszczania przez
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Wykorzystując dane zawarte w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji fasolki po bretońsku (1 porcja = 200 g fasolki).
Składnik odżywczy | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
Zawartość składników odżywczych w 100 g fasolki po bretońsku | 9 | 11 | 18 |
Współczynnik energetyczny Atwotera | 4 | 9 | 4 |
Które z przypraw są kwiatami bądź ich częściami?
Aby zminimalizować straty składników odżywczych w trakcie krojenia owoców, należy podjąć działania w celu ochrony rozdrobnionych surowców
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z zup powinna znaleźć się w menu letnim dla przedszkolaków?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Rozwałkowanie ciasta podstawowego z ciastem maślanym wiąże się z uzyskaniem ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Proces obróbki cieplnej, znany jako grillowanie, polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie naczynie jest odpowiednie do pieczenia sufletu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do składników ciasta biszkoptowego należą jaja, mąka oraz
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kwotę trzeba wydać na zakup szparagów do przygotowania 50 porcji zupy, jeśli standardowy wskaźnik surowcowy na 10 porcji wynosi 1200 g szparagów, a cena 1 kg szparagów to 15 zł?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
Zupa krem ze szparagów | |||||
---|---|---|---|---|---|
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość składników odżywczych w 100 g | |||
j. m. | ilość | białko | błonnik pokarmowy | ||
wywar z mięsa | g | 130 | 2,0 | 0,0 | |
szparagi | g | 120 | 2,0 | 1,5 | |
mleko | g | 25 | 3,0 | 0,0 | |
masło | g | 3 | 1,0 | 0,0 | |
mąka | g | 3 | 10,0 | 2,5 | |
śmietana 18% | g | 20 | 2,5 | 0,0 | |
żółtko jaja | g | 6 | 15,0 | 0,0 | |
• Żółtko 1 jaja waży 25 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie artykuły spożywcze powinny być składowane w magazynie z produktami suchymi?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaja poszetowe należy przygotowywać w wodzie z dodatkiem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie ryzyko może wyniknąć z konsumowania kiełbasy z mięsa dzika, które nie zostało przebadane przez weterynarza?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z poniższych metod termicznej obróbki żywności najlepiej zachowuje wartości odżywcze warzyw?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Sposób przygotowania jaj w kąpieli wodnej, które zostały wylane do szklanki, to metoda na zrobienie jaj
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie czynności technologiczne powinny być realizowane w przygotowalni czystej w obiekcie gastronomicznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podgrzewanie produktu w zakresie temperatur od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych oraz przetrwalnikowych form mikroorganizmów to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego naczynia należy używać do zaparzania kawy w stylu tureckim?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.