Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Najdłuższym czasem przechowywania w idealnych warunkach odznaczają się
Kuchnia staropolska jest znana
Kazeina to białko, które można znaleźć
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi koszt produkcji 10 porcji bitej śmietany z jagodami.
Nazwa potrawy: Bita śmietana z jagodami | |||
---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji [g] | Cena 1kg [zł] |
1. | Śmietanka 30% | 250 | 10,00 |
2. | Cukier puder | 50 | 2,00 |
3. | Jagody | 300 | 15,00 |
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
Jak należy serwować zupę krem z dyni?
Jakie dodatki powinny być zaproponowane do potrawki cielęcej?
Czym jest galantyna?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Do gatunków ryb słodkowodnych należą
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Proces przygotowywania masy mięsnej mielonej to
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Jakie sery są uznawane za francuskie?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Potrawą, którą nie można uznać za typową dla kuchni włoskiej jest
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Jaki proces ma miejsce podczas podgrzewania cukru na suchej patelni?
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Oliwę należy przechowywać w warunkach, gdzie temperatura wynosi
Kluczowym etapem przy przygotowywaniu mleczka waniliowego jest
Jaki produkt powstaje z sardeli?
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Wymień części półtuszy wołowej.
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu
Oblicz ilość energii w posiłku, który zawiera 40 g tłuszczu, 20 g białka oraz 100 g węglowodanów. W obliczeniach zastosuj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal
Wskaż odpowiednią metodę rozmrażania produktów spożywczych, z uwagi na aspekty technologiczne oraz bezpieczeństwo żywności.
Przesiej mąkę na stolnicę, odłóż niewielką ilość do posypania, dodaj przesiany cukier puder oraz tłuszcz i dokładnie siekaj, aż uzyskasz coraz mniejsze kawałki. Gdy tłuszcz dobrze połączy się z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i substancje smakowo-zapachowe, a następnie zagnieć ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki. Połączone składniki lekko zagnij obiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Ciasto należy schłodzić. Jakiego rodzaju ciasto można przygotować, stosując tę technikę?
Aby zapewnić optymalne warunki przechowywania warzyw strączkowych, w magazynie powinny być zachowane następujące warunki
Temperatura | Wilgotność względna | |
---|---|---|
A. | 0÷4°C | ok. 60% |
B. | 0÷4°C | ok. 95% |
C. | 10÷14°C | ok. 60% |
D. | 10÷14°C | ok. 95% |
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
Nazwa produktu | Zawartość białka w 100 g części jadalnych |
---|---|
Soczewica | 23,5 g |
Groch | 22,9 g |
Soja | 34,9 g |
Ciecierzyca | 19,0 g |