Pytanie 1
Przygotowanie margaryny do ciasta drożdżowego wymaga jej
Wynik: 37/40 punktów (92,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przygotowanie margaryny do ciasta drożdżowego wymaga jej
Jakiego rodzaju mąkę pszenną powinno się użyć do przygotowania ciasta biszkoptowego?
Główne składniki mieszanki do standardowego ciasta piernikowego to
W trakcie pieczenia kawałków ciasta skrobia przekształca się w
Który wyrób cukierniczy produkowany jest zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Surowce | Ilość [g] |
---|---|
ser twarogowy tłusty | 600 |
cukier | 200 |
jajo (8 sztuk) | 400 |
masło | 130 |
mąka ziemniaczana | 60 |
kasza manna | 60 |
proszek do pieczenia | 15 |
skórka pomarańczowa | 40 |
rodzynki | 30 |
esencja pomarańczowa | 1 |
tłuszcz do formy | 20 |
bułka tarta | 10 |
Psychrometr umieszczony w magazynie służy do
Wskaź zestaw składników koniecznych do wykonania kremu russel?
Jakie surowce powinny być składowane w warunkach o wilgotności względnej około 60% oraz temperaturze 10-14°C?
W jakim zakresie temperatur powinno się podgrzewać masę jajowo-cukrową w trakcie wytwarzania ciasta biszkoptowo-tłuszczowego przy użyciu metody na ciepło?
Jak potocznie określa się przemysłową waflownicę?
Jakie urządzenia stosuje się do formowania kawałków ciasta w procesie produkcji pączków?
Wytwarzanie, wielokrotne wałkowanie oraz składanie, a także leżakowanie w chłodni, to procesy technologiczne związane z produkcją ciasta
W procesie wytwarzania rogalików pinolowych do rozdrabniania orzechów należy użyć
Jakie urządzenie służy do pomiaru wilgotności powietrza w magazynie surowców suchych?
Jakie przyprawy wykorzystuje się do przygotowania ciasta piernikowego?
Śmietana 18% odznacza się kremową barwą i określoną konsystencją
Proces żelowania galaretek wykonanych z żelatyny odbywa się w temperaturze maksymalnie
Surowce suche powinny być składowane w magazynie
W magazynie gotowych produktów w piekarni, która specjalizuje się głównie w wypieku tortów, kluczowym punktem kontrolnym jest
Aby ozdobić drożdżowe ciastka cukrem pudrem, należy użyć
Wykrawarki ciastowe służą do formowania produktów z masy ciastowej
Termin CCP używany w zakładach przetwórstwa spożywczego, które wdrożyły system ochrony bezpieczeństwa żywności, oznacza
Jaki środek chemiczny można wykorzystać do dezynfekcji komory garownika?
Przygotowując krem bita śmietana, konieczne jest użycie śmietanki
Eliminacja owadów w cukierni to
Aby przygotować krem, należy zastosować śmietankę
W jakiej dekoracji tortu poszczególne elementy powtarzają się w sposób rytmiczny, tworząc określony wzór zdobniczy?
Ciastka żurawinowe są pakowane w foliowe torebki po 200 g, a następnie układane w kartony o wadze 2 kg. Ile opakowań tego rodzaju trzeba przygotować do wysyłki 10 kg ciastek żurawinowych?
W magazynie surowców dokonuje się pomiaru za pomocą higrometru
Czym zajmuje się proces konszowania w trakcie produkcji?
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile kilogramów cukru potrzeba do wyprodukowania
20 sztuk babek biszkoptowo-tłuszczowych, jeżeli jedna babka waży 0,5 kg.
Receptura na babkę biszkoptowo - tłuszczową | |
---|---|
Składniki | Ilość [g] |
Mąka pszenna typ 500 | 300 |
Cukier | 220 |
Jaja | 300 |
Margaryna | 250 |
Wydajność | 1 000 |
W jakiej kolejności należy wydać mąkę z magazynu uwzględniając datę przyjęcia?
14.03.2014 | 17.04.2014 | 27.03.2014 | 1.04.2014 |
I | II | III | IV |
Na podstawie przedstawionej receptury oblicz, ile potrzeba cukru do zrealizowania zamówienia na 100 sztuk babek o masie 0,5 kg.
Receptura na 1 kg babki piaskowej | |
---|---|
Surowiec | Ilość w g |
Mąka pszenna | 160 |
Mąka ziemniaczana | 150 |
Cukier kryształ | 280 |
Margaryna | 300 |
Jaja | 224 |
Cukier wanilinowy | 20 |
Proszek do pieczenia | 6 |
Aby uniknąć "zaciągnięcia" ciasta biszkoptowego z tłuszczem, należy
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, konieczne jest użycie cukru
W magazynie surowców suchych gromadzi się
Osoba przyjmująca mrożone owoce do magazynu w cukierni powinna
Jakie urządzenia są używane do długoterminowego przechowywania ciast?
Jakie słodkie wypieki wymagają procesu zaparzania mąki podczas ich wytwarzania?
Proces przygotowania migdałów do wytwarzania marcepanu obejmuje