Pytanie 1
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Wynik: 14/40 punktów (35,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Jakie procesy zaliczają się do obróbki wstępnej podczas przygotowywania surówki?
Jaką substancję stosuje się do pokrywania tatara z łososia, by uniknąć jego wysychania?
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Jakie urządzenia są potrzebne do wstępnej obróbki warzyw?
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
W silnie kwaśnym środowisku kapusta czerwona zmienia kolor na
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Czym jest podlaski sękacz?
Proces przyrządzania naleśników obejmuje następujące etapy:
Jaką potrawę przygotowuje się przy użyciu metody duszenia?
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie jakościowe właściwości, oprócz koloru i smaku, są uwzględniane przy ocenie klarowanych soków owocowych?
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Bukiet wina to właściwość, którą należy ocenić przy użyciu zmysłu
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
---|---|
Cukier trzcinowy | |
Napar kawowy | |
? | |
Bita śmietana |
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Restauracja koszerna serwuje dania kuchni
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do wstępnej obróbki warzyw?
Jakie obszary obejmuje system HACCP?
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, do wstępnej obróbki brudnej mięsa kucharz powinien używać deski o kolorze
Przedstawiony sposób wykonania potrawy należy stosować do sporządzania
Sposób wykonania |
---|
1. Wykonaj obróbkę wstępną surowców. |
2. Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu. |
3. Dodaj pokrojoną i usmażoną cebulę, duś do miękkości ze słodką papryką mieloną. |
4. Dodaj śmietanę z mąką, zagotuj i dopraw do smaku. |
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w normatywie, należy sporządzić
Surowce i półprodukty | Normatyw na 4 porcje |
---|---|
Wieprzowina | 600 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Tłuszcz | 70 g |
Cebula | 50 g |
Woda | 250 g |
Sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy | do smaku |
Zamrożone truskawki w opakowaniach o wadze 20 kg powinny być przechowywane
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.