Pytanie 1
Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej błonnika?
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej błonnika?
Przygotowując danie "jaja po wiedeńsku", jak należy postąpić z jajami?
Potrawy takie jak zupa żółwiowa, ogonowa, pudding oraz zapiekanka "pie" są typowe dla kuchni
Jaki sos powinien być przygotowany na podstawie emulsji składającej się z żółtka i masła?
Aby utrzymać naturalny kolor czerwonej kapusty, co powinno się dodać pod koniec gotowania?
Do przygotowania podprawy zacieranej, mąkę trzeba
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.
Nazwa produktu | Zawartość błonnika w 100 g produktu |
---|---|
jogurt | 0,3 g |
musli | 9,7 g |
Który z produktów charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych?
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
Jakie jest jedzenie pochodzenia zwierzęcego?
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, do wstępnej obróbki brudnej mięsa kucharz powinien używać deski o kolorze
Pracownik jednostki zajmującej się żywieniem zbiorowym doświadczył porażenia prądem. Co powinno być zrobione w pierwszej kolejności?
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności przy przygotowywaniu surówki z marchwi i jabłka?
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości
Zmiany zachodzące w przechowywanych owocach, które skutkują poprawą ich wyglądu, smaku oraz zapachu, są efektem
Który rodzaj lokalu gastronomicznego musi pobierać i przechowywać próbki żywności?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
Które z poniższych warzyw jest warzywem liściastym?
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
2. | Słoninę pokroić w słupki. |
3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |
Solanina jest wynikiem niewłaściwego składowania
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Do przygotowania kawy po turecku konieczne jest użycie
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
Nazwa surowca | Ilość |
---|---|
Jaja | 2 szt. |
Ocet | 40 cm3 |
Woda | 1 litr |
Sól | do smaku |
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
Wewnętrzna temperatura smażonego kotleta wieprzowego powinna wynosić co najmniej
Wykorzystując dane zawarte w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji fasolki po bretońsku (1 porcja = 200 g fasolki).
Składnik odżywczy | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
Zawartość składników odżywczych w 100 g fasolki po bretońsku | 9 | 11 | 18 |
Współczynnik energetyczny Atwotera | 4 | 9 | 4 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Truskawki są klasyfikowane jako owoce
Która z zup powinna znaleźć się w menu letnim dla przedszkolaków?