Pytanie 1
Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kwiatowe pączki stanowią część jadalną
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
Aby uzyskać lekką konsystencję naleśników, do ciasta należy dodać
Który produkt spożywczy, który został zapakowany w zakładzie, powinien być przechowywany w chłodni?
Podczas stopniowego zamrażania surowców powstaje
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego należy sporządzić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Surowiec | Jednostka miary | Ilość |
ziemniaki | kg | 1,75 |
jaja | szt | 2 |
mąka ziemniaczana | kg | 0,38 |
sól | kg | do smaku |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile tłuszczu dostarczy spożycie II śniadania składającego się z 50 g chleba razowego, 5 g masła roślinnego, 10 g szynki wędzonej i 100 g ogórka.
Produkt | Zawartość tłuszczu w 100g produktu [g] |
---|---|
chleb razowy | 1,2 |
masło roślinne | 83 |
szynka wędzona | 33 |
ogórek | 0,1 |
Jakie warzywa zaliczają się do grupy liściastych?
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
Wskaż optymalne warunki przechowywania produktów zbożowych.
Temperatura | Wilgotność względna | |
---|---|---|
A. | 0-4°C | ok. 60% |
B. | 0-4°C | ok. 95% |
C. | 10-14°C | ok. 60% |
D. | 10-14°C | ok. 95% |
Jaką potrawę powinno się serwować z cząstką cytryny?
Oblicz, ile elektrycznych patelni będzie wymaganych w stołówce szkolnej do równoczesnego usmażenia 250 porcji kotletów mielonych. Przyjmij do obliczeń:
- wydajność katalogowa jednej patelni - 180 szt./h,
- czas potrzebny na usmażenie wszystkich porcji kotletów - 30 minut.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
Optymalne warunki przechowywania żywności | |||
---|---|---|---|
Temperatura | 0 ÷ 4°C | 6 ÷ 10°C | 10 ÷ 18°C |
Wilgotność względna | ok. 60% | ok. 90% | ok. 60% |
Środki żywnościowe | Drób | Warzywa | Koncentraty |
Tłuszcze | Owoce | Cukier | |
Przetwory mleczne | Ziemniaki | Przetwory zbożowe |
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Befsztyk powinien być przygotowywany
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Do przygotowania ciasta kruchego potrzebne są 3 części wagowe mąki, 2 części wagowe tłuszczu oraz 1 część wagowa cukru. Jaką ilość tłuszczu i cukru należy odważyć, jeżeli użyto 18 kg mąki?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę oceny jakości potrawy wykorzystuje kucharz podczas próbowania przygotowanego dania?
Medalion jest daniem
Podczas przygotowywania potrawy metodą sous-vide, jaki jest podstawowy czynnik kontrolujący proces gotowania?
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Jak powinien być podany kompot francuski?
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta
Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
W trakcie gotowania kaszy skrobia podlega