Pytanie 1
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Wskaż właściwą metodę konserwacji dla danego środka spożywczego?
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
Na bankiecie w stylu angielskim będzie brało udział 100 osób. Ile zestawów szkła, porcelany i sztućców powinno znajdować się na stole?
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Przygotować rozczyn z zaparzonej mąki, dodać jaja, resztę mąki, roztopiony tłuszcz, a następnie wszystko dobrze wyrobić. Jakie ciasto powstaje w wyniku zastosowanej metody?
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
Jakie zmiany występują podczas przechowywania w niekorzystnych warunkach
"Stęchły, jełki i gnilny zapach, porowata powierzchnia pokryta brunatną, śluzowatą warstwą, wzrost kwasowości".
Medalion jest daniem
Określ, jakiej pojemności garnek jest wymagany do ugotowania 5 dm3 grochu, który w trakcie gotowania powiększa swoją objętość o 200%?
Siekaną polędwicę wołową, która ma być użyta do befsztyku tatarskiego, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
Jak nazywa się zakąska przygotowywana z surowego mięsa?
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto jednej porcji klusek śląskich, jeśli koszt zakupu składników potrzebnych do przygotowania pięciu porcji wynosi 8 zł, a marża gastronomiczna to 100%?
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, zakąski zimne można serwować od momentu ich wytworzenia do chwili spożycia
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.
Nazwa produktu | Zawartość błonnika w 100 g produktu |
---|---|
jogurt | 0,3 g |
musli | 9,7 g |
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
Wskaż potrawę, dla której przedstawiono normatyw surowcowy na 4 porcje.
Wołowina | 800 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Cebula | 150 g |
Ogórek kiszony | 100 g |
Słonina | 50 g |
Musztarda | 20 g |
Przyprawy | do smaku |
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Jakiego rodzaju ciasto potrzebuje wcześniejszego przygotowania zarówno ciasta bazowego, jak i ciasta maślanego?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania paprykarza drobiowego?
W magazynie produktów suchego asortymentu powinno się umieścić
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Na rodzinnej uroczystości nie powinno się
Który z wymienionych artykułów spożywczych został zakonserwowany za pomocą metody biologicznej?
Jakiej zupy dotyczy użycie podprawy zacieranej w celu jej zagęszczenia?
Solanka peklująca jest używana między innymi do
U pracownika, który obsługuje krajalnicę, wystąpił zewnętrzny krwotok tętniczy w wyniku rany ciętej kończyny górnej. Jakie są kroki pierwszej pomocy?
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Deser o smaku malinowym to
Wskaż właściwą metodę konserwacji środka spożywczego.