Pytanie 1
Które urządzenie zapewni optymalną temperaturę talerzy podczas ekspedycji potraw gorących?
Wynik: 4/40 punktów (10,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Które urządzenie zapewni optymalną temperaturę talerzy podczas ekspedycji potraw gorących?
Oto propozycja menu na elegancką kolację: zupa kremowa z borowików, halibut po kapitańsku, pieczone ziemniaki oraz bukiet surówek. Wybierz zimną przystawkę z mięsa, która pasowałaby do tego menu.
Który z poniższych skrótów dotyczy kluczowego systemu gwarantującego bezpieczeństwo zdrowotne żywności?
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Jaką czynność wstępnej obróbki należy zrealizować w czystej przygotowalni zakładu gastronomicznego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do przygotowania jednej porcji pierogów potrzebne jest 160 g ugotowanej wołowiny. Ile surowej wołowiny trzeba zamówić, aby przygotować 40 porcji pierogów, biorąc pod uwagę, że straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas przyrządzania potrawy kawałek jedzenia dostał się do dróg oddechowych kucharza, co spowodowało atak kaszlu i nagłe duszenie. Poszkodowany potrafi wykonywać wdechy i wydechy. Jaką pomoc powinno się mu udzielić?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wkładanie surowca do zimnej wody i bardzo wolne ogrzewanie, to sposób gotowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Smalec nie ulegnie jełczeniu, jeśli będzie przechowywany
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Konserwa mięsna z wybrzuszonym wieczkiem może prowadzić do zatrucia po jej spożyciu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Dostosowanie mieszkania dla osób z ograniczeniami w sprawności fizycznej uwzględnia m.in.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie kluski wymagają do przygotowania użycia drożdży?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie o niskiej zawartości błonnika zaleca się podawanie:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie aspekty nie są objęte systemem jakości zdrowotnej żywności GMP?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie owoce klasyfikuje się jako jagodowe?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą metodę utrwalania stosuje się do produkcji liści laurowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który produkt spożywczy, który został zapakowany w zakładzie, powinien być przechowywany w chłodni?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z zup powinna znaleźć się w menu letnim dla przedszkolaków?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zupę kremową ze szparagów powinno się serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Krem z ubitej śmietanki należy przechowywać w temperaturze 6 °C i nie dłużej niż
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie działania w procesie technologicznym są klasyfikowane jako obróbka wstępna czystych surowców?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co określa typ mąki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Warzywa powinno się kroić na desce
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenie nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz rozmrażania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką dodatkę powinno się serwować do zupy szczawiowej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Białka jaj należy stosować do produkcji
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mąka jest źródłem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do otrzymania którego produktu zastosowano chemiczną metodę utrwalania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ocena organoleptyczna opiera się na analizie właściwości żywności przy użyciu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wśród głównych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie składniki powinny być uwzględnione?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kucharz powinien przygotować 600 porcji zupy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oliwę należy przechowywać w warunkach, gdzie temperatura wynosi
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Gazpacho to zimna zupa warzywna, która jest typowa dla kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.