Pytanie 1
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
Pierwsza pomoc kucharzowi, który doznał lekkiego poparzenia dłoni, powinna w pierwszej kolejności obejmować
Ciasto parzone powinno być wykonane z mąki pszennej, jajek, soli oraz
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
W magazynie produktów suchego asortymentu powinno się umieścić
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
Jakie danie można przygotować, stosując technikę smażenia w głębokim tłuszczu?
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru to technika zagęszczania przez
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?
Gdzie można znaleźć fitoncydy?
W trakcie prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej, czynności dotyczące masażu serca oraz sztucznego oddychania powinny być realizowane z jaką częstotliwością?
Jakie parametry powinny być spełnione w magazynie, gdzie przechowuje się mąkę?
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Jaką metodę konserwacji wykorzystuje się w produkcji liści laurowych?
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.
Aby przygotować omlet biszkoptowy, oprócz jajek, masła i soli, co jeszcze powinno być użyte?
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
Aby zapobiec znacznym utratom składników odżywczych, pokrojone warzywa powinny być
Według zasad systemu HACCP, w celu oczyszczania ścieków w lokalu gastronomicznym, należy zastosować
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
Flambirowanie to czynność, która polega na
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Największą zawartość cholesterolu ma
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Jaką potrawę z mięsa drobiowego powinno się smażyć w głębokim oleju?
Które z poniższych działań w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie gwarantuje wysokiej jakości przygotowywanych potraw?
Jaką potrawę powinno się serwować z cząstką cytryny?
Zgodnie z układem funkcjonalnym przestrzeni w obiekcie gastronomicznym, magazyn podręczny powinien być usytuowany w pobliżu