Pytanie 1
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Jakie produkty powstają z ciast przygotowywanych w naczyniu ?
Umieszczanie przyprawionych kawałków słoniny wewnątrz fragmentów chudej wołowiny przeznaczonej do duszenia to
Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Korzystając z zamieszczonej receptury gastronomicznej, wskaż punkty krytyczne przygotowania kremu bawarskiego, w których może nastąpić zagrożenie jakości potrawy.
Receptura gastronomiczna – krem bawarski | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 4 porcje | Sposób wykonania |
1) mleko – 500 ml 2) śmietanka 30% – 125 ml 3) cukier – 30 g 4) żółtka jaj (3 szt.) – 60 g 5) wanilia – 1 łaska 6) żelatyna – 8 g | 1) namoczyć żelatynę w zimnej wodzie 2) zagotować mleko z dodatkiem wanilii 3) wybić jaja, oddzielić białka od żółtek 4) utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę 5) rozpuścić żelatynę w gorącym mleku 6) połączyć mleko z masą jajeczną, ciągle ubijając 7) ochłodzić masę do lekkiego stężenia 8) dodać ubitą śmietankę, lekko mieszając 9) wyporcjować deser do pucharków 10) schładzać przez 3 godziny 11) podawać udekorowany |
Podczas przygotowywania zasmażki
Która przyprawa dodana do ryżu sprawia, iż zyskuje on pomarańczowe zabarwienie?
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Według zasad systemu HACCP, w celu oczyszczania ścieków w lokalu gastronomicznym, należy zastosować
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?
Który z produktów mleczarskich jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
Potrawą, którą nie można uznać za typową dla kuchni włoskiej jest
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego wskaż, ile surowców należy użyć do produkcji 30 porcji dipu serowego.
Normatyw surowcowy na 5 porcji dipu serowego | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ser pleśniowy | 100 |
Ser twarogowy chudy | 150 |
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Jaką potrawę z mięsa drobiowego powinno się smażyć w głębokim oleju?
Smalec nie ulegnie jełczeniu, jeśli będzie przechowywany
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Wymień podstawowe wyposażenie bufetu winiarni.
Ułatwieniem przy obieraniu ugotowanych jajek ze skorupek jest
Jakie produkty są źródłem NNKT?
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
Opis |
---|
1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce. |
2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron. |
3. Włóż w przecięcia nogi. |
4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet. |
Jakie słodkie wypieki są typowe dla regionu Podlasia?
Która z technik jest używana do szybkiej obróbki cieplnej owoców?
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?
Której czynności brakuje w przedstawionym schemacie sporządzania ciasta kruchego?
Łączenie składników ciasta | Zagniatanie ciasta | ? | Formowanie wyrobów |
Leczo jest daniem
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Jakiego koloru deski powinno się używać do obróbki surowego drobiu?
Zgodnie z opisanym procesem przyrządzenia: "Mięso drobiowe mielone z dodatkami, owiń w skórę, uformuj w mocny rulon i ugotuj" powstaje
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Do wyprodukowania 5 porcji klopsików wieprzowych wykorzystano łącznie 1050 g składników. Straty w masie w trakcie obróbki termicznej wyniosły 30%. Jaką masę ma jedna porcja potrawy gotowej do wydania?