Pytanie 1
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
Obiekt gastronomiczny działający bez obsługi kelnerskiej, serwujący popularne dania bezmięsne oraz ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe, które nie są przygotowywane na indywidualne życzenie klienta. Opis ten odnosi się do
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
Jakie surowce są wyłącznie klasyfikowane jako produkty tłuszczowe?
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
Aby przyrządzić omlet naturalny, kucharz powinien przygotować na swoim stanowisku miskę, patelnię oraz
Zgodnie z przepisem, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej potrawy można wykonać z 6 kg buraków?
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
W sytuacji, gdy pracownik traci przytomność, najpierw powinno się
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Suflet powinien być serwowany
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania budyniu serowego?
Jaki produkt powstaje z sardeli?
Pracodawca jest zobowiązany do dostarczenia nieodpłatnie pracownikowi w jednostce gastronomicznej
Którą nazwę surowca należy wpisać do tabeli w miejscu X, niezbędnego do sporządzenia Fasolki po bretońsku?
Fasolka po bretońsku |
Fasola biała |
Kiełbasa |
Smalec |
X |
Koncentrat pomidorowy 30% |
Mąka pszenna |
Przyprawy |
Analiza zapachu, smaku, wilgotności oraz stopnia wypłukiwania i elastyczności glutenu jest częścią oceny jakości
Miejsce, w którym odbywa się wydawanie gotowych potraw, nie powinno znajdować się w pobliżu
Gdzie powinny być przechowywane jaja w zakładzie gastronomicznym?
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Jakie są maksymalne parametry czasowe oraz zakres temperatury do przechowywania panierowanych produktów mięsnych?
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Przechowywanie mięsa na krótki czas powinno odbywać się w następujących warunkach:
Kucharz, który ma sporządzić z 9,00 kg ziemniaków pyzy ziemniaczane, postępując zgodnie z zamieszczonym sposobem ich wykonania, powinien ugotować
Sposób wykonania pyż ziemniaczanych | |
---|---|
1. | 1/3 ziemniaków zagotować, ostudzić i zmielić. |
2. | 2/3 ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi. |
3. | Ziemniaki wymieszać na jednolitą masę, podzielić na porcje, uformować i ugotować. |
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy
Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw
Jakie urządzenie umożliwia utrzymanie stałej temperatury serwowanych gorących dań?
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do precyzyjnego rozdrabniania oraz emulgowania masy mięsnej mielonej, a także do mieszania jej z przyprawami?
Jak dokonuje się tamowania krwotoków oraz opatrywania ran?
Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Który z wymienionych kanałów dystrybucji powinien wykorzystywać właściciel lokalu gastronomicznego, jako najbardziej opłacalny z perspektywy ekonomicznej?
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie