Pytanie 1
Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta
Wynik: 1/40 punktów (2,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta
Czym jest skrót GMP?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W trakcie przerwy uczeń zjadł 150 g chipsów oraz wypił 200 ml coca-coli. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego posiłku (wartość energetyczna 100 g chipsów - 552 kcal, 100 ml coca-coli - 42 kcal)?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zrazy nadziewane powinny być klasyfikowane jako potrawy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czy podczas namaczania suchych nasion fasoli w chłodnej wodzie zachodzi
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Surowce, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując analizę SWOT w nowo otwieranej restauracji, właściciel powinien zakwalifikować zapis - "brak parkingu przed lokalem" do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wstępna obróbka świeżych grzybów obejmuje:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czy mycie mięsa przed umieszczeniem go w lodówce przyczynia się do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wśród głównych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie składniki powinny być uwzględnione?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która z metod jest odpowiednia do przygotowywania pulpetów mięsnych z wcześniej przygotowanej masy mielonej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co należy zrobić w przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Spośród wymienionych surowców, który jest najmniej trwały?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jogurt jest charakterystycznym napojem kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kawior serwuje się jako
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie surowce są wyłącznie klasyfikowane jako produkty tłuszczowe?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W pomieszczeniu o wilgotności 50÷65% powinno się przechowywać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zylc, prażnica, pieczony śledź oraz pierśniki są charakterystyczne dla kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Najlepsze obuwie, które zabezpiecza nogi przed chorobami podczas pracy w zmywalni, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Brak odpowiedzi na to pytanie.