Pytanie 1
Jaką wartość ma ubytek w magazynie 800 kg chleba, jeśli jest on równy 4%?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką wartość ma ubytek w magazynie 800 kg chleba, jeśli jest on równy 4%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Czerstwienie ma miejsce w trakcie
Który z poniższych składników jest odpowiedzialny za proces fermentacji w cieście drożdżowym?
Co jest normalnym wskaźnikiem wilgotności względnej w magazynach przechowujących pieczywo?
W lokalu przechowującym mąkę zaobserwowano znaki aktywności gryzoni. Jakie działania należy podjąć w celu pozbycia się szkodników?
Niedostatkiem w wyglądzie zewnętrznym pieczywa jest
Jakie działania powinien podjąć piecowy podczas pieczenia bułek maślanych z kruszonką?
Pęknięcia na powierzchni chleba stanowią niedoskonałość
Jakie działanie należy podjąć, jeśli ciasto fermentuje zbyt szybko?
Jakie składniki należy zastosować do przygotowania ciasta na chałki zdobne?
Ile kontenerów będzie potrzebnych do przewiezienia 360 bułek z jagodami, jeśli w jednym pojemniku zmieści się 18 sztuk bułek?
Wykorzystanie ciasta na zakwasie i drożdżach jest istotne w produkcji pieczywa?
Przygotowujesz partię bułek maślanych. Po upieczeniu zauważasz, że skórka bułek jest zbyt jasna i miękka, zamiast być złocista i chrupiąca. Jaka może być przyczyna takiego efektu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Co jest głównym celem stosowania zaczynu w produkcji pieczywa?
Zamrożone pieczywo powinno być przechowywane w temperaturze
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Czas, w jakim powinien trwać wstępny rozrost kęsów na bułki, polegający jedynie na rozluźnieniu struktury ciasta, nie powinien przekraczać
Jaką wydajność osiągnie rozczyn, gdy na 100 kg mąki pszennej wykorzystano 65 litrów wody?
Jeśli na 100 kg mąki wykorzystano 55 litrów wody, to jaka jest efektywność rozczynu?
Ile jednakowych porcji należy przygotować z 1 500 g ciasta, aby uzyskać kawałki o masie 0,075 kg?
Co jest istotnym czynnikiem wpływającym na czas pieczenia chleba?
Po zakończeniu krojenia chleba należy odłączyć krajalnicę od zasilania oraz
Który z procesów fermentacji ciasta żytniego umożliwia uzyskanie najlepiej ukwaszonej masy, zwartych strukturalnie wnętrzności oraz intensywnych walorów smakowych i aromatycznych gotowego chleba?
W wytwarzaniu produktów piekarniczych ocena owoskopowa jest wykorzystywana do analizy
Jaki proces stosuje się w celu poprawy smaku i aromatu pieczywa?
Jaką operację technologiczną trzeba przeprowadzić przed włożeniem do pieca słabo rozrośniętych porcji ciasta, aby skórka nie popękała w różnych miejscach podczas pieczenia?
Który z wymienionych surowców piekarskich ma najkrótszy czas przechowywania?
Ocena jakości mąki w sposób organoleptyczny wymaga zwrócenia uwagi na
Utrata masy ciasta podczas procesu pieczenia określana jest jako
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Procedury zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności składowanej w chłodniach dotyczą codziennego nadzoru
Chorobę związana z pieczywem pszennym, której symptomy to ciągliwy i upłynniony miąższ oraz nieprzyjemny smak i zapach, powodują
Niewystarczający wzrost końcowy ukształtowanych kawałków ciasta prowadzi do
Która z poniższych metod jest stosowana do przedłużenia świeżości pieczywa?
Osoba odpowiedzialna za przyjęcie margaryny do magazynu piekarni dokonuje sprawdzenia
Aby ochronić kęs ciasta przed zniekształceniami podczas pieczenia, należy wykonać działanie
Czerstwienie to zjawisko, które ma miejsce w trakcie
Jakie mikroorganizmy mogą stanowić zagrożenie w przechowalniach produktów gotowych?