Pytanie 1
Czym zajmuje się System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?
Wynik: 37/40 punktów (92,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Czym zajmuje się System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?
Odczynnikiem grupowym kationów IV grupy analitycznej jest
A. | H2S w roztworze NH3(aq) i NH4Cl. |
B. | roztwór HCl o stężeniu 2 mol/dm3. |
C. | (NH4)2CO3 w roztworze NH3(aq) i NH4Cl. |
D. | H2S w roztworze HCl o stężeniu 0,3 mol/dm3. |
W jakich dziedzinach wykorzystuje się wskaźniki metalochromowe?
Na podstawie danych zawartych w tabeli, wskaż zestaw substancji uporządkowanych według rosnącej temperatury topnienia.
Substancja | pirydyna | benzen | etanol |
---|---|---|---|
Temperatura wrzenia [°C] | 115,5 | 80,1 | 78,3 |
Temperatura topnienia [°C] | -41,6 | 5,5 | -114,1 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Analiza wody opadowej, obejmująca pomiar: temperatury, koloru, klarowności oraz zapachu, zalicza się do badań
Podczas elektrolizy wodnego roztworu kwasu solnego na katodzie zachodzi reakcja opisana równaniem
A. | 2 H2O + 2e− → H2 + 2 OH− |
B. | 2 H2O + 4e− → 4H+ + O2 |
C. | 2 Cl− → Cl2 + 2e− |
D. | 2 H+ + 2e− → H2 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Dawka substancji, która powoduje pierwsze widoczne zmiany w organizmie, nazywana jest
Oznaczono LZ i LJ dla czterech różnych próbek tłuszczów. Wyniki zestawiono w tabeli:
Na podstawie zamieszczonych danych o liczbach właściwych wybranych tłuszczów wskaż próbkę, którą stanowi olej rzepakowy.
Liczby właściwe wybranych tłuszczów | ||
---|---|---|
Rodzaj tłuszczu | Liczba zmydlania (LZ) mg KOH / g tłuszczu | Liczba jodowa (LJ) g I2 / 100 g tłuszczu |
Olej lniany | 187 – 197 | 169 – 192 |
Olej sojowy | 188 – 195 | 114 – 138 |
Olej rzepakowy | 167 – 179 | 94 – 106 |
Tran wielorybi | 170 – 202 | 102 – 144 |
Masło krowie | 218 – 245 | 25 – 38 |
Smalec wieprzowy | 193 – 200 | 46 – 66 |
Próbka | Liczba zmydlania (LZ) | Liczba jodowa (LJ) |
---|---|---|
1 | 190 | 140 |
2 | 171 | 99 |
3 | 194 | 105 |
4 | 195 | 60 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Dostanie się do środowiska bakterii Salmonella, które były hodowane na pożywkach mikrobiologicznych, może skutkować
Przeprowadzono elektrolizę wodnych roztworów elektrolitów, a wyniki zapisano w zamieszczonej tabeli.
Elektrolizie poddano roztwory oznaczone numerami:
Produkt wydzielający się na katodzie | wodór | wodór | wodór |
Produkt wydzielający się na anodzie | chlor | tlen | tlen |
Odczyn roztworu w elektrolizerze | stał się zasadowy | pozostał zasadowy | pozostał kwasowy |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
CuSO4 | Na2SO4 | H2SO4 | HCl | NaCl | NaOH |
W naczyniu rozdzielającym umieszczono wodę oraz eter etylowy (d20 = 0,7138 g/cm3) i dokładnie je wymieszano.
Po chwili można zauważyć
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Reakcja ksantoproteinowa umożliwia identyfikację aminokwasu, który zawiera w swojej budowie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką objętość kwasu solnego o stężeniu 0,5 mol/dm3 należy wykorzystać do całkowitego zobojętnienia 100 cm3 roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 0,4 mol/dm3?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podłoże do izolacji i identyfikacji bakterii hemolizujących powinno zawierać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Analiza obecności pałeczek Salmonella w żywności zalicza się do badań
W analizowanej próbce oznaczono obecność baru, wytrącając go jako BaSO4. Otrzymano osad o masie 200 mg. Jaka była zawartość baru w próbce, jeśli mnożnik analityczny wynosi 0,5885?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W temperaturze 20°C wyznaczono gęstość i współczynnik załamania światła kwasu butanowego. Wyniki zestawiono w tabeli:
Gęstość | Współczynnik załamania światła |
---|---|
0,960 g/cm³ | 1,398 |
RM = (n² − 1) · M
(n² + 2) · d
RM – refrakcja molowa, cm³/mol
n – współczynnik załamania światła
d – gęstość, g/cm³
M – masa molowa, 88 g/mol
W wodzie do picia identyfikacja stężenia jonów Fe3+ może być zrealizowana
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Określenie miedzi w postaci czystego osadu pierwiastka przeprowadza się w trakcie analizy
Spektrofotometria w podczerwieni (IR) to technika bazująca na absorpcji promieniowania w zakresie długości fal
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Analizując próbkę wody powierzchniowej stwierdzono, że zawartość azotanów wynosi 4,5 mg/dm3, siarczanów 120 mg/dm3, a stężenie jonów chlorkowych 180 mg/dm3. Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż klasę czystości wody, z której została pobrana próbka.
Wartości graniczne wskaźników jakości wody w klasach jakości wód powierzchniowych | |||||
---|---|---|---|---|---|
Wskaźnik [mg/dm³] | I klasa czystości | II klasa czystości | III klasa czystości | IV klasa czystości | V klasa czystości |
Wartości dopuszczalne | |||||
azotany | 5,0 | 15,0 | 25,0 | 50,0 | >50,0 |
siarczany | 100 | 150 | 250 | 300 | > 300 |
chlorki | 100 | 200 | 300 | 400 | > 400 |
Analiza składników chemicznych próbki substancji organicznej odbywa się w badaniu
Jakie jest zastosowanie metody Winklera?
Podłoże, które jest wykorzystywane do uzyskiwania hodowli z wysoką liczbą drobnoustrojów danego szczepu, nazywamy