Pytanie 1
Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to
Jaką część mięsa należy użyć do przygotowania befsztyku tatarskiego?
Termin "marynowany" na etykiecie wskazuje, że produkt został zakonserwowany za pomocą roztworu
Przyprawy, które mają właściwości barwiące potrawy, to:
Jakie urządzenia są potrzebne do wstępnej obróbki warzyw?
Osobie z podwyższoną temperaturą ciała nie zaleca się spożywania
W trakcie tablerowania masy mielonej mięsnej
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki przetwór powinien być użyty do wypełnienia tradycyjnych wołowych zrazów zwijanych?
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, zakąski zimne można serwować od momentu ich wytworzenia do chwili spożycia
Jak należy podawać barszcz z uszkami?
Najlepsze obuwie, które zabezpiecza nogi przed chorobami podczas pracy w zmywalni, to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania pasztetu drobiowego.
Środki spożywcze | Temperatura (w °C ) | Wilgotność (w %) |
---|---|---|
A. Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
B. Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
C. Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
D. Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Osoba z nadciśnieniem tętniczym powinna szczególnie unikać jedzenia
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
---|
porzeczka czarna |
woda |
? |
cukier |
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Gdzie można znaleźć chlorofil?
Według zasad systemu HACCP, w celu oczyszczania ścieków w lokalu gastronomicznym, należy zastosować
Jakie rękawice powinien nosić kucharz, aby uniknąć wyślizgnięcia się żywej ryby z rąk podczas wstępnej obróbki?
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Jakie produkty można uznać za o wysokim ryzyku mikrobiologicznym?
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Podczas smażenia w głębokim tłuszczu na odzieży ochronnej pracownika pojawił się ogień. Jak należy postąpić, udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, aby zgasić płomień?
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Co należy zrobić, gdy mocny środek dezynfekcyjny dostanie się do oka pracownika podczas prac porządkowych?
Pracodawca jest zobowiązany do dostarczenia nieodpłatnie pracownikowi w jednostce gastronomicznej
Jakie największe zagrożenie występuje dla kucharza przy nagłym odsłonięciu kociołków warzelnych?
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do składników ciasta biszkoptowego należą jaja, mąka oraz