Pytanie 1
Ile płynu uniwersalnego należy dodać do 15 litrów wody, aby przygotować roztwór do mycia, skoro producent zaleca rozcieńczenie w proporcji 1:5?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile płynu uniwersalnego należy dodać do 15 litrów wody, aby przygotować roztwór do mycia, skoro producent zaleca rozcieńczenie w proporcji 1:5?
Czynności takie jak odnawianie podłóg oraz pranie firan i zasłon są typowe dla sprzątania
Który pracownik hotelu zajmuje się odbiorem odzieży do prania od gości?
Jaką metodę podawania śniadań powinna wybrać restauracja hotelowa, gdy obsługuje dużą liczbę gości?
Jak nazywa się typ lokalu mieszkalnego o podwyższonym standardzie, usytuowanego na najwyższym piętrze budynku hotelowego?
Jakiego składnika używa się jako dodatku do kawy po wiedeńsku?
Która z usług oferowanych przez hotele nie jest uznawana za usługę dodatkową?
Co powinna zrobić korytarzowa, która podczas sprzątania w lobby hotelowym dostrzegła pozostawioną torbę podróżną?
Jaką kawę uzyskuje się, wypełniając filiżankę do 3/4 gorącym naparem espresso i przykrywając ją gęstą bitą śmietaną?
Jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia do przechowywania jaj, aby utrzymały świeżość przez 28 dni?
Jajko po wiedeńsku to jajko
Pracownik obsługi pięter odpowiada w pełni majątkowo za mienie gościa w trakcie
Hotel zyskał zlecenie na przygotowanie konferencji. Najlepszym sposobem podawania posiłków podczas konferencji jest zaproponowanie gościom stołu
Jakie działanie powinno być przeprowadzone w hotelu, aby zlikwidować mikroorganizmy z powierzchni użytkowych?
Podaj preparat, którego powinna użyć osoba sprzątająca do mycia luster w lokalu mieszkalnym?
Który z menedżerów w hotelu 5* odpowiada za planowanie oraz koordynację działań związanych z obsługą gości w pokojach oraz innych miejscach w części mieszkalnej?
Podaj właściwą sekwencję działań, które powinny zostać podjęte przez pokojową podczas sprzątania łazienki w hotelu?
Osoba z działu gastronomii, która przyjmuje od dostawcy składniki niezbędne do przygotowywania potraw, powinna szczególnie zwracać uwagę na wyznaczone przez firmę kluczowe punkty kontroli, które są istotne przy wdrożeniu systemu
W którym z wymienionych scenariuszy hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?
W wyniku uszkodzenia instalacji wodnej, wykładzina w przedpokoju została trochę zalana. Jakie urządzenie powinna wykorzystać osoba sprzątająca do osuszenia wykładziny?
Jakie potrawy i napoje powinien serwować kelner przy podawaniu francuskiego śniadania?
Podaj właściwą temperaturę wody do przygotowania czarnej herbaty?
Co powinna uczynić osoba sprzątająca, która po opuszczeniu pokoju przez gościa zauważyła zegarek?
Podczas sprzątania pokoju, który został opuszczony przez gościa, pokojowa dostrzegła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna zareagować w tej sytuacji?
W trakcie porządkowania w lokalu mieszkalnym, drzwi wejściowe powinny być
Wskaż poprawną sekwencję działań, które wykonuje pokojówka podczas sprzątania pokoju w hotelu?
Jakie elementy, oprócz deski oraz noża, powinny znaleźć się na stole śniadaniowym w obszarze do krojenia chleba?
W przypadku awarii elektrycznej w pokoju gościa, jaka powinna być pierwsza reakcja personelu hotelowego?
Aby zabezpieczyć powierzchnię blatu przed zarysowaniami oraz zredukować hałas związany z odkładaniem zastawy, pod obrus należy umieścić
Która z wymienionych usług hotelowych nie stanowi usługi dodatkowej?
Przygotowując lokal mieszkalny na przyjęcie gościa VIP, co powinno być zrobione w dniu jego przybycia?
Rodzina składająca się z pięciu osób zarezerwowała dwa pokoje w hotelu: jeden dwuosobowy z małżeńskim łożem oraz jeden trzyosobowy. Wskaż, jakie pokoje powinny być przygotowane na przybycie gości?
Jakie zadanie powinien wykonać kelner przy rozpoczęciu podawania śniadania w hotelowej restauracji?
Jaką opcję serwowania śniadania należałoby zasugerować parze młodej, która planuje pobyt w apartamencie po ceremonii ślubnej?
Prezes przedsiębiorstwa farmaceutycznego złożył zamówienie w hotelu w celu zorganizowania konferencji. Na jej zakończenie, około godziny 2000, planowane jest uroczyste przyjęcie na stojąco dla około 120 uczestników. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?
Kto jako pierwszy otrzyma zamówienie na śniadanie a’la carte, jeśli przy stole siedzą małżeństwo z dzieckiem i babcią?
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do czyszczenia lakierowanej podłogi z drewna?
Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej hotelu należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?
Który zestaw składników jest typowy tylko dla angielskiego śniadania?
Zupa mleczna, jajka smażone na boczku oraz fasolka w sosie pomidorowym są typowymi potrawami śniadaniowymi w jakiej kuchni?