Pytanie 1
Ile bułki czerstwej powinno się użyć do sporządzenia masy mięsnej z 6 kg mięsa, jeśli zawartość bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile bułki czerstwej powinno się użyć do sporządzenia masy mięsnej z 6 kg mięsa, jeśli zawartość bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
W pszennej mące obecne są białka:
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
Jakiego rodzaju mięso powinno się wykorzystać do przygotowania potrawy boeuf Stroganow?
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych przy użyciu skrobi w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w nich proces
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
Nazwa potrawy: Koktajl | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Jakim sposobem należy zagęszczać zupę owocową?
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
Przygotowano porcję jajecznicy z dwóch jajek i 10 g masła. Koszt jednego jaja wynosi 0,40 zł, a 10 g masła kosztuje 0,17 zł. Marża gastronomiczna to 100%. Jaką cenę netto ma jedna porcja jajecznicy?
Wymień części półtuszy wołowej.
Aby wykończyć podłogę w kuchni, z uwagi na kwestie higieniczne, należy zastosować
Jaja, woda oraz ocet to składniki, które trzeba zastosować do przygotowania jaj
Który rodzaj lokalu gastronomicznego musi pobierać i przechowywać próbki żywności?
Korzystając z zamieszczonej receptury gastronomicznej, wskaż punkty krytyczne przygotowania kremu bawarskiego, w których może nastąpić zagrożenie jakości potrawy.
Receptura gastronomiczna – krem bawarski | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 4 porcje | Sposób wykonania |
1) mleko – 500 ml 2) śmietanka 30% – 125 ml 3) cukier – 30 g 4) żółtka jaj (3 szt.) – 60 g 5) wanilia – 1 łaska 6) żelatyna – 8 g | 1) namoczyć żelatynę w zimnej wodzie 2) zagotować mleko z dodatkiem wanilii 3) wybić jaja, oddzielić białka od żółtek 4) utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę 5) rozpuścić żelatynę w gorącym mleku 6) połączyć mleko z masą jajeczną, ciągle ubijając 7) ochłodzić masę do lekkiego stężenia 8) dodać ubitą śmietankę, lekko mieszając 9) wyporcjować deser do pucharków 10) schładzać przez 3 godziny 11) podawać udekorowany |
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?
Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?
Pracownik jednostki zajmującej się żywieniem zbiorowym doświadczył porażenia prądem. Co powinno być zrobione w pierwszej kolejności?
Ile porcji deseru można przygotować z 5 opakowań lodów o wadze jednostkowej 1,5 kg, jeśli do przygotowania jednej porcji potrzeba 100 g lodów?
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
Przygotowując danie "jaja po wiedeńsku", jak należy postąpić z jajami?
Gdy podczas przygotowywania potrawy nad patelnią zaczyna wydobywać się dym, podrażniający błony śluzowe nosa oraz oczu, oznacza to, że tłuszcz przeszedł
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Po wyjęciu z zaprawy oczyść wołowinę z warzyw, wypełnij przyprawioną, pokrojoną w cienkie paski słoniną, układając je w rzędach jak na szachownicy. Posól tuż przed obróbką cieplną. Jaką potrawę należy przygotować na podstawie tego przepisu?
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania pasternaka w chłodni.
Grupa warzyw | Czas przechowywania w chłodni | |
---|---|---|
A. | Liściowe | 2 tygodnie |
B. | Owocowe | 5 tygodni |
C. | Cebulowe | 6 miesięcy |
D. | Korzeniowe | 8 miesięcy |
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Mleko poddane obróbce UHT cechuje się
Jaką ilość ziemniaków należy zastosować do przygotowania 2 porcji placków ziemniaczanych, jeżeli na 10 porcji potrzeba 3,5 kg tego składnika?