Pytanie 1
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Sery określane jako włoskie to jakie?
W celu zagęszczenia sosu wykorzystuje się zawiesinę mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany w skrobi mąki są odpowiedzialne za zagęszczenie sosu podczas podgrzewania?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż zakres temperatur przechowywania szpinaku.
Grupa warzyw | Zakres temperatur przechowywania | |
---|---|---|
A. | Inne | 2÷3°C |
B. | Liściowe | 0÷1°C |
C. | Owocowe | 6÷8°C |
D. | Cebulowe | -2÷0°C |
Zupy specjalne należy serwować
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Produkty wyłącznie pochodzące od zwierząt to
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Jakie mięso wykorzystuje się do przygotowania befsztyku po angielsku?
Analiza mięsa w technice trichinoskopowej jest wykonywana w celu wykrycia larw w mięsie
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Do technologicznych tras czystych zalicza się
Zamrożone truskawki w opakowaniach o wadze 20 kg powinny być przechowywane
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Filetując, można uzyskać cztery filety z
Ile kcal dostarczy ser topiony?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Aby przygotować galaretę z mięsa zwierząt rzeźnych, konieczne jest użycie
Jakie elementy powinny znajdować się w pokoju dla nastolatka?
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Do czego przeznaczony jest salamander gastronomiczny?
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Warzywa powinno się kroić na desce
Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Ile zmielonej kawy jest potrzebne do przygotowania 50 porcji napoju o pojemności 200 ml, jeśli do uzyskania 1 litra wykorzystuje się 60 g kawy?
Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?
Zmiany zachodzące w przechowywanych owocach, które skutkują poprawą ich wyglądu, smaku oraz zapachu, są efektem
Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Która z procedur nie gwarantuje bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanych potraw w lokalu gastronomicznym?
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
Deser tiramisu powinien być przygotowywany z sera
Podaj maksymalny czas, przez jaki tłuste ryby mogą być przechowywane w zamrażarce w temperaturze -18 st.C?
Która z metod jest odpowiednia do przygotowywania pulpetów mięsnych z wcześniej przygotowanej masy mielonej?