Pytanie 1
Czym są dipy?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Czym są dipy?
Jaki sos powinien być serwowany z pieczonym drobiem?
Jakie urządzenie jest przeznaczone do pieczenia potraw?
Jaką ilość mąki ziemniaczanej trzeba przygotować do wykonania klusek śląskich z 3 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Kluczowym punktem, który powinno się nadzorować podczas przygotowywania udek faszerowanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
2 kg czerwonej kapusty |
50 dag jabłek |
3 łyżki soli |
kilka ziaren jałowca |
Które z poniższych działań w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie gwarantuje wysokiej jakości przygotowywanych potraw?
Jakie składniki używa się do przyprawienia dietetycznego sosu potrawkowego?
Jaki składnik należy wpisać w miejsce oznaczone symbolem X w tabeli, aby można go było użyć do przygotowania fasolki po bretońsku?
|
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zjedzenie kremu russel może prowadzić do zatrucia
Zjawiska związane z aktywnością pleśni oraz bakterii gnilnych w przechowywaniu żywności są zjawiskami
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w normatywie, należy sporządzić
Surowce i półprodukty | Normatyw na 4 porcje |
---|---|
Wieprzowina | 600 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Tłuszcz | 70 g |
Cebula | 50 g |
Woda | 250 g |
Sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy | do smaku |
Jaki produkt został zakonserwowany metodą biologiczną?
Kolagen ulega puchnięciu i rozkładowi podczas
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Sposób wykonania sufletu jabłkowego. |
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. |
? |
Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem. |
Wymieszać pianę z przygotowanymi jabłkami. |
Przełożyć masę do foremek. |
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C |
Aby rozdrobnić 50 kg marchwi na surówkę, którą maszynę należy zastosować?
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
Kaszami o dużych ziarnach są
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Kluczowym elementem efektywności łańcucha chłodniczego jest
Podaj przykład funkcjonalnego umeblowania balkonu lub tarasu w domu podczas lata?
Określ, jakiej pojemności garnek jest wymagany do ugotowania 5 dm3 grochu, który w trakcie gotowania powiększa swoją objętość o 200%?
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
Nazwa surowca | Ilość |
---|---|
Jaja | 2 szt. |
Ocet | 40 cm3 |
Woda | 1 litr |
Sól | do smaku |
Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć podstawowych składników: jaja, mąka oraz cukier w proporcjach 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jajek trzeba mieć, aby zrobić ciasto z 1 kg mąki, przy założeniu, że jedno jajo ma wagę 50 gramów?
Jakie największe zagrożenie występuje dla kucharza przy nagłym odsłonięciu kociołków warzelnych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wskaż grupę ryb składającą się wyłącznie z ryb morskich?
Zgodnie z przepisem, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej potrawy można wykonać z 6 kg buraków?