Pytanie 1
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w przedstawionym normatywie, należy sporządzić czekoladowy
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość |
Mleko | 750 ml |
Mąka ziemniaczana | 50 g |
Cukier | 100 g |
Czekolada gorzka | 30 g |
Masło | 15 g |
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w przedstawionym normatywie, należy sporządzić czekoladowy
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość |
Mleko | 750 ml |
Mąka ziemniaczana | 50 g |
Cukier | 100 g |
Czekolada gorzka | 30 g |
Masło | 15 g |
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
Jakie artykuły spożywcze powinny być składowane w magazynie z produktami suchymi?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?
Jakie odpady uznaje się za niebezpieczne?
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz |
Jakie obszary obejmuje system HACCP?
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
Wskaż optymalne warunki przechowywania produktów zbożowych.
Temperatura | Wilgotność względna | |
---|---|---|
A. | 0-4°C | ok. 60% |
B. | 0-4°C | ok. 95% |
C. | 10-14°C | ok. 60% |
D. | 10-14°C | ok. 95% |
Jak nazywa się proces, który polega na kolejnych etapach zanurzania produktu w mące, masie jajecznej oraz tartej bułce?
W celu zagęszczenia sosu wykorzystuje się zawiesinę mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany w skrobi mąki są odpowiedzialne za zagęszczenie sosu podczas podgrzewania?
Jakiego instrumentu należy użyć do określenia poziomu wilgotności w magazynie?
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
Czym jest skrót GMP?
Jakie urządzenia są potrzebne do wstępnej obróbki warzyw?
Kaszami o dużych ziarnach są
W celu zwalczania gryzoni w placówkach gastronomicznych, należy zastosować
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Gdy podczas przygotowywania potrawy nad patelnią zaczyna wydobywać się dym, podrażniający błony śluzowe nosa oraz oczu, oznacza to, że tłuszcz przeszedł
Jakiego produktu dotyczy utrwalanie w procesie biologicznym?
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć podstawowych składników: jaja, mąka oraz cukier w proporcjach 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jajek trzeba mieć, aby zrobić ciasto z 1 kg mąki, przy założeniu, że jedno jajo ma wagę 50 gramów?
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?
Aby zapobiec kontuzjom palców podczas mielenia mięsa przy użyciu urządzenia wilk, pracownik powinien
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Cykliczne składanie i wałkowanie podstawowego ciasta z tłuszczem to metoda przygotowywania ciasta
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
W jakim produkcie jest najwięcej pełnowartościowego białka?
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?