Pytanie 1
Jakie artykuły spożywcze mają działanie alkalizujące na ludzki organizm?
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie artykuły spożywcze mają działanie alkalizujące na ludzki organizm?
Jaką potrawę przygotowuje się przy użyciu metody duszenia?
Jaką cenę gastronomiczną ma jedna porcja pierogów, jeśli koszt surowców do przygotowania 10 porcji wynosi 30 zł, a marża to 50%?
Jakia powinna być optymalna temperatura przechowywania świeżych ryb przez maksymalnie 2 dni w lodówce?
Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
Zupa krem ze szparagów | |||||
---|---|---|---|---|---|
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość składników odżywczych w 100 g | |||
j. m. | ilość | białko | błonnik pokarmowy | ||
wywar z mięsa | g | 130 | 2,0 | 0,0 | |
szparagi | g | 120 | 2,0 | 1,5 | |
mleko | g | 25 | 3,0 | 0,0 | |
masło | g | 3 | 1,0 | 0,0 | |
mąka | g | 3 | 10,0 | 2,5 | |
śmietana 18% | g | 20 | 2,5 | 0,0 | |
żółtko jaja | g | 6 | 15,0 | 0,0 | |
• Żółtko 1 jaja waży 25 g |
Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?
Jakie jest zadanie systemu HACCP?
Schab oraz biodrówka są częściami rozbioru tuszy
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien
Jakie naczynie jest odpowiednie do podania surówki owocowej?
Czym jest tartinka?
Na rodzinnej uroczystości nie powinno się
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
Ile kcal dostarczy ser topiony?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Deser o smaku malinowym to
Analiza zapachu, smaku, wilgotności oraz stopnia wypłukiwania i elastyczności glutenu jest częścią oceny jakości
Pęczak wytwarzany jest
Który z produktów jest niedozwolony podczas przygotowywania posiłków dla osoby z cukrzycą?
Kwiatowe pączki stanowią część jadalną
Podczas procesów cieplnych mięso zmienia kolor z różowego na szary, ponieważ
Użycie właściwych kolorów desek w odniesieniu do konkretnych produktów spożywczych jest zgodne z wymaganiami
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności bada możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określa metody ich kontrolowania?
Podczas smażenia w głębokim tłuszczu na odzieży ochronnej pracownika pojawił się ogień. Jak należy postąpić, udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, aby zgasić płomień?
Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?
Wykaz surowców |
żółtka |
? |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?
Mąka w g | Tłuszcz w g | Cukier w g | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 150 | 200 | 50 |
C. | 200 | 100 | 50 |
D. | 200 | 200 | 50 |
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do precyzyjnego rozdrabniania oraz emulgowania masy mięsnej mielonej, a także do mieszania jej z przyprawami?
Który rodzaj lokalu gastronomicznego musi pobierać i przechowywać próbki żywności?
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
Mąka dostarcza
Obiekt gastronomiczny działający bez obsługi kelnerskiej, serwujący popularne dania bezmięsne oraz ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe, które nie są przygotowywane na indywidualne życzenie klienta. Opis ten odnosi się do
Do czego używa się Steamery?
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
Dipy to rodzaj sosów
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do