Pytanie 1
Jakie cechy jaj są wykorzystywane w procesie tworzenia mięsnej masy mielonej?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie cechy jaj są wykorzystywane w procesie tworzenia mięsnej masy mielonej?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Podczas smażenia w głębokim tłuszczu na odzieży ochronnej pracownika pojawił się ogień. Jak należy postąpić, udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, aby zgasić płomień?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie przyprawy powinno się używać do doprawienia sosu beszamelowego?
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?
Surowiec |
Pstrąg rzeczny |
Włoszczyzna |
Ziele angielskie |
Pieprz |
Gorczyca |
Sól |
Wskaż grupę trzech artykułów spożywczych, których konsumowanie powinno być ograniczone, aby uniknąć otyłości?
Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
Jakim skrótem określa się system zapewnienia bezpieczeństwa żywności?
Oblicz, ile czasu trzeba przewidzieć na upieczenie 15 porcji zapiekanek, jeśli w ciągu 30 minut da się przygotować 3 porcje.
Suflet powinien być serwowany
Zanim rozpoczniemy gotowanie fasoli do "Fasolki po Bretońsku", należy ją namoczyć w zimnej wodzie
Marynaty są efektem konserwacji surowca
Z 1 kg surowego ryżu uzyskuje się 2,8 kg ryżu po ugotowaniu. Ile ryżu powinno się wziąć z magazynu, aby przygotować 11,2 kg ryżu ugotowanego?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podczas przechowywania mięsa dochodzi do procesu
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Aby utrzymać naturalny kolor czerwonej kapusty, co powinno się dodać pod koniec gotowania?
W sytuacji krwotoku miąższowego dłoni należy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką kategorię reprezentuje zakład gastronomiczny zamkniętego typu?
Jakia powinna być optymalna temperatura przechowywania świeżych ryb przez maksymalnie 2 dni w lodówce?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kolagen obecny w mięsie w trakcie gotowania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Deski oraz uchwyty noży wykonane z polietylenu, stosowane do obróbki surowego mięsa w restauracjach zgodnych z systemem HACCP, powinny mieć kolor
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
W celu zwalczania gryzoni w placówkach gastronomicznych, należy zastosować
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?