Pytanie 1
Jaką cenę gastronomiczną jednej butelki wina ustali zakład gastronomiczny, jeżeli jej cena detaliczna wynosi 35 zł a marża gastronomiczna wynosi 50%?
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką cenę gastronomiczną jednej butelki wina ustali zakład gastronomiczny, jeżeli jej cena detaliczna wynosi 35 zł a marża gastronomiczna wynosi 50%?
Ser gouda, który został osuszony i nie przeszedł żadnych zmian mikrobiologicznych, powinien
Największą zawartość cholesterolu ma
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
Umieszczanie przyprawionych kawałków słoniny wewnątrz fragmentów chudej wołowiny przeznaczonej do duszenia to
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser
Odzież ochronna dla kucharza pracującego w kuchni gorącej powinna być zrobiona z materiału
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Jaką metodą przeprowadza się wstępne przygotowanie surowca czystego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zdezynfekowane jaja należy przechowywać
Do pieczonego indyka najlepiej dobierać wino?
Kawior serwuje się jako
Na uroczystości typu lampka wina serwuje się
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Najkrócej w optymalnych warunkach chłodniczych należy przechowywać
Zaprezentowany proces produkcyjny ilustruje etapy przygotowania <p style="text-align: center;"><i>Obróbka wstępna brudnych ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie</i></p>
Siekaną polędwicę wołową, która ma być użyta do befsztyku tatarskiego, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Cierpki smak owoców aronii jest spowodowany przez
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Brukselka należy do warzyw
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
W skład jakich substancji chemicznych wchodzą aminokwasy?
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
Brązowy osad, który pojawia się podczas gotowania rosołu, jest rezultatem
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Która grupa zawiera wyłącznie owoce pestkowe?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki deser wymaga użycia żelatyny do stężenia?