Pytanie 1
W trakcie przechowywania jaj
Wynik: 5/40 punktów (12,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W trakcie przechowywania jaj
Zielono-niebieska powłoka na powierzchni ugotowanego żółtka jaja kurzego powstaje wskutek
Gzik to specyficzna potrawa z regionu Wielkopolski, serwowana z ziemniakami i przyrządzana
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
W zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń powinna być zlokalizowana w obszarze
Wskaż odpowiednią metodę rozmrażania produktów spożywczych, z uwagi na aspekty technologiczne oraz bezpieczeństwo żywności.
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Jakie urządzenie umożliwia utrzymanie stałej temperatury serwowanych gorących dań?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zasady systemu HACCP sprowadzają się do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Żelatyna namoczona w zimnej wodzie podlega
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mięso zanurzone w marynatach na bazie wina powinno być przechowywane w temperaturze 0-7°C maksymalnie przez
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Deser tiramisu powinien być przygotowywany z sera
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z 1200 g mąki, 3 szt. jaj oraz wody przygotowano 2500 g klusek kładzionych. Waga jednej porcji klusek wynosi 250 g. Ile mąki oraz jaj należy użyć, aby zrobić 20 porcji klusek?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując danie "jaja po wiedeńsku", jak należy postąpić z jajami?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie odpady uznaje się za niebezpieczne?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie owoce klasyfikujemy jako jagodowe?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z deserów powinien być wykończony warstwą karmelizowanego cukru?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie produkty powstają z ciast przygotowywanych w naczyniu ?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z jakiego składnika mięsnego należy przygotować potrawkę cielęcą?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kwotę należy zapłacić za przygotowanie dania głównego, jeśli jego koszt bez 5% dodatku na przyprawy wynosi 100 zł?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas malowania pokoju dziennego dwiema barwami, właściciele planują zastosować zasadę równoważenia kolorów. Który dobór kolorów nie powinien być przez nich wybrany?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki proces zachodzi przy przygotowywaniu kisielu kawowego po dodaniu mieszanki z mlekiem i mąką?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Tosty z serem, herbata z mlekiem oraz zupa ogonowa stanowią typowe potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Produkty mięsne z wołowiny po zjedzeniu stanowią źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, substancji ekstrakcyjnych oraz
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Największą zawartość cholesterolu ma
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawa pieczona, która składa się z mielonego mięsa i jest podawana w porcjach, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
Brak odpowiedzi na to pytanie.