Pytanie 1
Jakie urządzenia są przeznaczone do rozdrabniania surowców?
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenia są przeznaczone do rozdrabniania surowców?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 18°C oraz wilgotność względna powietrza oscyluje w granicach 55-60%, powinno się przechowywać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?
Nazwa potrawy: Kanapka z szynką | ||||
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 kanapkę [g] | Zawartość w 100 g produktu | |
---|---|---|---|---|
Białko [g] | Energia [kcal] | |||
1. | Pieczywo | 100 | 6 | 246 |
2. | Szynka | 50 | 16 | 235 |
3. | Masło śmietankowe | 5 | 1 | 660 |
4. | Pomidor | 50 | 1 | 15 |
W jakim produkcie jest najwięcej pełnowartościowego białka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
Jakie surowce powinno się poddawać chemicznemu procesowi utrwalania podczas produkcji?
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W okresie zimowym oraz wiosennym najwięcej przyswajalnej witaminy C występuje
Jakie urządzenie umożliwia utrzymanie stałej temperatury serwowanych gorących dań?
Które naczynie należy ustawić na środku stanowiska roboczego oraz jaki nóż przygotować, aby zorganizować pracę na stanowisku do ręcznego obierania warzyw?
A. | naczynie na warzywa po obróbce | nóż kuchenny |
B. | naczynie na warzywa przed obróbką | nóż jarzyniak |
C. | naczynie na odpadki | nóż kuchenny |
D. | naczynie na odpadki | nóż jarzyniak |
Jak powinien być podany kompot francuski?
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Głównym napojem alkoholowym Węgrów jest
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna jednej porcji wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 l wynosi 14 zł, marża gastronomiczna to 50%, a podatek VAT to 23%?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile zmielonej kawy jest potrzebne do przygotowania 50 porcji napoju o pojemności 200 ml, jeśli do uzyskania 1 litra wykorzystuje się 60 g kawy?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
Mąka krupczatka |
? |
Jaja |
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
Aby zagęścić jedną porcję zupy, potrzebujemy 4 gramy mąki ziemniaczanej. Ile mąki jest potrzebne do przygotowania 50 porcji zupy?
Z 1 kg mięsa wołowego, 80 g tłuszczu oraz soli przygotowano 6 porcji pieczeni wołowej w stylu angielskim. Ile porcji uda się wykonać z 6500 g wołowiny?
Zielono-niebieska powłoka na powierzchni ugotowanego żółtka jaja kurzego powstaje wskutek
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć
Jakiego koloru deskę powinno się wykorzystać do krojenia pieczonego mięsa?
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Podczas dłuższego przechowywania składniki zawarte w ziemniakach mogą podlegać
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Aby poprawić smak filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy dodać na każdą porcję
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Jaką potrawę może przygotować kucharz, korzystając z następujących składników: polędwica wołowa, smalec, cebula, koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, woda, przyprawy?
Aby przygotować sos beszamelowy, należy wykonać następujące kroki: