Pytanie 1
Jakie parametry powinny być spełnione w magazynie, gdzie przechowuje się mąkę?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie parametry powinny być spełnione w magazynie, gdzie przechowuje się mąkę?
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Czy podczas namaczania suchych nasion fasoli w chłodnej wodzie zachodzi
Jakie kluski wymagają do przygotowania użycia drożdży?
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
Jakie artykuły spożywcze nie powinny być składowane w pomieszczeniach w temperaturze od 10 °C do 14 °C oraz przy wilgotności względnej 60%?
Jakie produkty są źródłem NNKT?
Kawa przygotowana w ekspresie, serwowana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa w stylu
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
Czym jest podlaski sękacz?
Kuchnia gorąca nie powinna mieć bezpośredniego połączenia
Jakie danie przygotowane z mielonego mięsa zalicza się do potraw duszonych?
W trakcie przerwy uczeń zjadł 150 g chipsów oraz wypił 200 ml coca-coli. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego posiłku (wartość energetyczna 100 g chipsów - 552 kcal, 100 ml coca-coli - 42 kcal)?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ciasta parzone uzyskują swoją objętość dzięki działaniu
Suflet serowy powinien być serwowany
Aby przygotować pastę z jajek, należy wykorzystać
Której zupie należy unikać podczas diety lekkostrawnej?
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Którego surowca brakuje w normatywie wykonania pierogów ruskich?
Surowce i półprodukty | Normatyw na 5 porcji |
---|---|
Mąka pszenna | 400 g |
Woda | 130 cm3 |
Ziemniaki | 700 g |
? | 200 g |
Smalec | 60g |
Cebula | 80 g |
Sól, pieprz | do smaku |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Produkty zbożowe akceptowane w diecie bezglutenowej to artykuły
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Proces przyrządzania naleśników obejmuje następujące etapy:
Źródło światła oświetlające miejsce pracy powinno być umiejscowione
Jakie urządzenie umożliwia utrzymanie stałej temperatury serwowanych gorących dań?
Podczas smażenia wołowiny w płytkim tłuszczu na patelni uzyskuje się
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru to technika zagęszczania przez
Do konserwacji warzyw powinno się użyć kwasu
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
Osoba zraniona, której rany są zanieczyszczone ziemią lub kurzem, powinna bezwzględnie
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej