Pytanie 1
Rodzaj składowania, który umożliwia natychmiastowy dostęp do każdej jednostki ładunkowej w magazynie, określa się mianem składowania
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Rodzaj składowania, który umożliwia natychmiastowy dostęp do każdej jednostki ładunkowej w magazynie, określa się mianem składowania
Wyznacz, jaki jest czas przestoju w procesie produkcji, jeśli wskaźnik wydajności produkcji wynosił 95%, a całkowity czas pracy w danym okresie obliczeniowym wyniósł 180 godzin?
Rysunek przedstawia
W magazynie makaron umieszczono w regale przedstawionym na ilustracji. Na każdej paletowej jednostce ładunkowej jest umieszczony jeden karton. W każdym kartonie znajduje się 60 opakowań jednostkowych makaronu. Ile kilogramów makaronu znajduje się w magazynie, jeżeli jedno opakowanie jednostkowe zawiera 400 g makaronu?
Średni miesięczny popyt na artykuły biurowe wynosi 80 sztuk. W pierwszym tygodniu wyniósł 20 sztuk, natomiast w trzecim tygodniu osiągnął 120 sztuk. Jakie są wskaźniki sezonowości dla pierwszego i trzeciego tygodnia?
Zgodnie z przedstawionymi w tabeli warunkami składowania środków żywnościowych określ, w jakich warunkach należy przechowywać tłuszcze i czekolady.
Pomieszczenia suche (wilgotność względna 60%) przewiewne | Pomieszczenie wilgotne (wilgotność względna 95%) przewiewne | Pomieszczenie suche (wilgotność względna 60%) | Pomieszczenie wilgotne (wilgotność względna 90%) |
---|---|---|---|
temp. 8÷10°C | temp. 0÷5°C | temp. 0÷4°C | temp. -18 do -26°C |
Artykuły higroskopijne: – suche artykuły zbożowe – pieczywo trwałe – suche nasiona roślin strączkowych – cukier – używki i przyprawy – koncentraty | Artykuły o dużej zawartości wody: – warzywa – owoce – ziemniaki | Artykuły łatwo psujące się: – tłuszcze – czekolada – chałwa – mleko – jaja – mięso i wędliny – drób – orzechy | Artykuły zamrożone: – mięso – drób – ryby – mrożonki warzywne i owocowe – inne półprodukty mrożone |
Jeżeli w pomieszczeniu pracuje 1 osoba, to powierzchnia takiego pomieszczenia nie powinna być mniejsza niż
Liczba pracowników | Powierzchnia użytkowa pomieszczeń biurowych w zależności od liczby pracowników w m² |
---|---|
1 | 5,2-6,0 |
2 | 10,4-12,0 |
3 | 15,6-36,0 |
Jakie oprogramowanie informatyczne stosuje kody kreskowe w procesie dystrybucji?
Opakowania, które zostały wykorzystane, są
Na rysunku przedstawiony jest żuraw
Typową cechą przechowywania towarów w magazynach o konstrukcji modułowej jest
Dokumentem określającym normy czasowe dla działań technologicznych jest karta
Który z poniższych systemów informatycznych służy do określenia potrzeb materiałowych w produkcji?
Konwencja, która reguluje umowy dotyczące międzynarodowego transportu artykułów spożywczych szybko psujących się, nosi nazwę
Zbiór metod służących do określenia zapotrzebowania na materiały oraz podzespoły na niższym etapie struktury produktu definiuje
Dokumentem, który potwierdza przyjęcie materiałów do magazynu od dostawcy, jest
Dokument, który wskazuje daty rozpoczęcia oraz zakończenia produkcji, a także określa, który wyrób gotowy i w jakiej ilości ma być wytwarzany, to
Do magazynu przyjęto 7 000 jednostek ładunkowych. Ile wózków magazynowych trzeba przeznaczyć do strefy przyjęć, aby rozładować środek transportu w ciągu 1 godziny, jeśli jeden wózek może rozładować 25 jednostek ładunkowych w czasie 3 minut?
Gdy na różnych etapach dystrybucji danego towaru bierze udział wiele podmiotów, takich jak hurtownie i detaliści, mówimy o kanale dystrybucji
Przedstawiony znak oznacza
Wydatki związane z amortyzacją wózka jezdniowego powinny być klasyfikowane jako koszty
Część zapasów znajdujących się na placu składowym została uszkodzona, za ten stan odpowiada
Dokumentem upoważniającym do wyprodukowania określonej ilości towarów z ustaloną datą jest
System organizacji dostaw materiałów w procesie produkcyjnym, oparty na przekazywaniu informacji o potrzebie zainicjowania przepływu materiałów, zapisanej na tzw. karcie to
Przedstawione na rysunku urządzenie to
Kto zajmuje się planowaniem, realizacją i kontrolą efektywnego oraz sprawnego obiegu strumieni materialnych, informacyjnych i decyzyjnych?
Zgodnie z zasadą efektywnego gospodarowania odpadami, firma zajmująca się logistyką w branży meblarskiej podjęła działania mające na celu
Rozładunek 160 paletowych jednostek ładunkowych (pjł) wymaga użycia dwóch wózków widłowych. Jaki będzie całkowity koszt rozładunku ładunku, jeżeli wózek X odbierze 40 pjł a wózek Y odbierze 120 pjł?
Koszty wynajęcia wózka i jego obsługi | |
---|---|
Wózek X | koszt: 0,40 zł/pjł + operator: 18,00 zł/h; czas rozładunku jednej pjł: 3 minuty |
Wózek Y | koszt: 0,75 zł/pjł + operator: 25,00 zł/h; czas rozładunku jednej pjł: 1 minuta |
Charakterystyczną cechą zintegrowanego łańcucha dostaw jest
Standardowym identyfikatorem używanym do jednoznacznej identyfikacji jednostek logistycznych jest
Cena formowania jednej paletowej jednostki ładunkowej (pjł) wynosi 1,60 zł. Na swoje usługi magazyn nakłada 25% zysku. Oblicz jednostkową cenę brutto formowania 1 pjł, zakładając, że usługa podlega 23% stawce VAT?
Sztauplan to strategia rozmieszczenia ładunku
Model zarządzania przepływem materiałów, w którym potrzeby produkcyjne wynikają z rzeczywistych wymagań rynku, określany jest mianem
Określenie harmonogramu zakupu materiałów wymaga regularnej analizy i kontroli zamówień z powodu
Część magazynu, która stanowi jego największą jednostkę oraz obejmuje przestrzeń przechowawczą dla zgromadzonych zapasów, określana jest jako strefa
W dniu 10.01.2020 r. wydano z magazynu na podstawie dokumentu WZ 1 400 sztuk zeszytów 60 kartkowych w kratkę. Na podstawie przedstawionej w tabeli ilościowo-wartościowej kartoteki magazynowej oblicz, ile zeszytów 60 kartkowych w kratkę zostało w magazynie po wydaniu.
ILOŚCIOWO-WARTOŚCIOWA KARTOTEKA MAGAZYNOWA | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Hurtownia PAPIEREK ul. Mickiewicza 11 75-004 Koszalin NIP 669-23-10-085 | Nazwa: zeszyt 60 kartkowy w kratkę Indeks: ZK/60 Jednostka miary: szt. | ||||||||
Lp. | Data | Symbol i nr dokumentu | Jednostkowa cena ewidencyjna [zł] | Ilość [szt.] | Wartość [zł] | ||||
Przychód | Rozchód | Zapas | Przychód | Rozchód | Zapas | ||||
1 | 02.01.2020 | PZ 1/2020 | 0,50 | 2 000 | – | 2 000 | 1 000,00 | – | 1 000,00 |
2 | 03.01.2020 | PZ 2/2020 | 0,45 | 2 500 | – | 4 500 | 1 125,00 | – | 2 125,00 |
3 | 08.01.2020 | WZ 14/2020 | 0,50 | - | 1 800 | 2 700 | - | 900,00 | 1 225,00 |
4 | 09.01.2020 | PZ 18/2020 | 0,55 | 1 500 | – | 4 200 | 825,00 | – | 2 050,00 |
Regały o konstrukcji ramowej lub wspornikowej, w których przechowywanie odbywa się bezpośrednio na elementach konstrukcyjnych - belkach poprzecznych, ramach bądź podporach, to typ regału
Z analizy wymagań sieci dystrybucji wynika, że jeśli zapas kruszywa na końcu sieci sprzedaży wynosił 2 t, sprzedano 13,7 t, a przyjęte dostawy łącznie wyniosły 11,2 t, to jaki był zapas początkowy?
Który z podanych czynników nie jest wprost związany z opracowywaniem wielkości zaopatrzenia materiałowego?
Korzystając z danych zawartych w tabelach, wskaż warunki przechowywania jaj w pomieszczeniach magazynowych.
Wymagania dotyczące wilgotności względnej powietrza podczas przechowywania towarów | |
---|---|
Optymalna wilgotność względna powietrza | Rodzaj towaru |
85 ÷ 90% | kwiaty, świeże owoce i warzywa, mrożonki owocowe i warzywne, ryby |
65 ÷ 80% | jaja, miód |
60 ÷ 70% | mąka, cukier, sól, zboże, suszone owoce, papier, drewno |
50% | żelazo, wyroby metalowe, deski |
Wymagania dotyczące temperatury powietrza podczas przechowywania towarów | |
---|---|
Temperatura przechowywania | Rodzaj towaru |
20°C | mąka, cukier, sól |
15°C | oleje jadalne, deski |
4°C ÷ 10°C | margaryna, mleko |
3°C ÷ 10°C | masło, smalec, jaja |
0°C ÷ 10°C | owoce, warzywa |
-18°C ÷ -26°C | mrożone mięso wieprzowe, drób, ryby |