Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile litrów wody potrzeba do przygotowania musu z jednej porcji kaszy manny?
Garnirowanie to metoda
Którą z aktywności hotelu można uznać za część 'public relations'?
W jakim pomieszczeniu, w celu utylizacji odpadów użytkowych, należy zamontować pod zlewozmywakiem młynek koloidalny z osadnikiem tłuszczu?
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
W celu zwalczania gryzoni w placówkach gastronomicznych, należy zastosować
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
W diecie o niskiej zawartości błonnika zaleca się podawanie:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na:
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
Warzywa bogate w karoten powinny być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem
Zylc, prażnica, pieczony śledź oraz pierśniki są charakterystyczne dla kuchni
Aby przyrządzić 1 kg kaszy gryczanej w formie sypkiej, ile wody należy przygotować?
Odzież robocza jest używana przez pracowników działu produkcji w zakładzie gastronomicznym z powodów
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić
Wykaz surowców |
? |
żółtka |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Deser przygotowany z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany konsumentowi
Ile kcal dostarczy ser topiony?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Czyszczenie miejsca pracy oraz pomieszczeń wykonuje się
Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać warzywa do użytku domowego?
Aby zapobiec kontuzjom palców podczas mielenia mięsa przy użyciu urządzenia wilk, pracownik powinien
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Po wyjęciu z zaprawy oczyść wołowinę z warzyw, wypełnij przyprawioną, pokrojoną w cienkie paski słoniną, układając je w rzędach jak na szachownicy. Posól tuż przed obróbką cieplną. Jaką potrawę należy przygotować na podstawie tego przepisu?
Po oparzeniu gorącym olejem, na skórze utworzyły się pęcherze wypełnione płynem surowiczym. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Ile gramów węglowodanów należy zjeść, aby uzyskać 400 kcal energii?
Do kategorii serów solankowych zalicza się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakia jest zalecana temperatura do przechowywania lodów śmietankowych?
Jakie potrawy można zaliczyć do tradycyjnej kuchni polskiej?
Zakład gastronomiczny powinien dysponować przedmagazynem wyposażonym
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej