Pytanie 1
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Jakie jakościowe właściwości, oprócz koloru i smaku, są uwzględniane przy ocenie klarowanych soków owocowych?
Flambirowanie to czynność, która polega na
Barwniki betalainowe nieodwracalnie przyjmują barwę żółtobrązową w trakcie
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
Związki Maillarda powstają w trakcie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kosze na odpady powinny być opróżniane, gdy są wypełnione do
Jaką metodę należy zastosować, aby nadać świeży wygląd zwiędniętej marchwi?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Fraszynki to danie z kuchni polskiej pochodzące z regionu
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do precyzyjnego rozdrabniania oraz emulgowania masy mięsnej mielonej, a także do mieszania jej z przyprawami?
Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?
Który zestaw cech jest charakterystyczny dla śmietanki?
Zestaw cech | Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % |
---|---|---|---|---|
I | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0 ÷ 4 |
II | kremowa | słodki | płynna | 12 ÷ 36 |
III | kremowa | lekko kwaśny | gęsta, zawiesista | 12 ÷ 20 |
IV | biała | łagodnie kwaśny | galaretowata | 10 ÷ 20 |
Mąka dostarcza
W trakcie zagęszczania kisielu kakaowego występuje proces
Oblicz, ile fasolki szparagowej należy przygotować do przygotowania 5 porcji dania, jeśli do 2 porcji potrzeba 260 g?
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W celu zagęszczenia sosu wykorzystuje się zawiesinę mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany w skrobi mąki są odpowiedzialne za zagęszczenie sosu podczas podgrzewania?
Wskaż właściwą metodę konserwacji dla danego środka spożywczego?
Jaki proces polega na chemicznym eliminowaniu mikroorganizmów?
Czym wyróżnia się krem brûlée pod względem dekoracyjnym?
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W mikrofalówkach nie powinno się poddawać potraw obróbce cieplnej w naczyniach
Jaką właściwość mąki można ocenić, przesuwając próbkę między palcami?
Kolagen obecny w mięsie w trakcie gotowania