Pytanie 1
Ile zmielonej kawy jest potrzebne do przygotowania 50 porcji napoju o pojemności 200 ml, jeśli do uzyskania 1 litra wykorzystuje się 60 g kawy?
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile zmielonej kawy jest potrzebne do przygotowania 50 porcji napoju o pojemności 200 ml, jeśli do uzyskania 1 litra wykorzystuje się 60 g kawy?
Które z poniższych warzyw jest warzywem liściastym?
Potrawę stworzoną w systemie cook-chill po podgrzaniu do co najmniej 70°C należy zaserwować do spożycia w ciągu
Magazyn dla produktów suchych powinien spełniać następujące wymagania:
Jakie urządzenia są potrzebne do wstępnej obróbki warzyw?
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Filetując, można uzyskać cztery filety z
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Kluczowym elementem efektywności łańcucha chłodniczego jest
Jakiego naczynia należy używać do zaparzania kawy w stylu tureckim?
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Do przygotowania jednej porcji pierogów potrzebne jest 160 g ugotowanej wołowiny. Ile surowej wołowiny trzeba zamówić, aby przygotować 40 porcji pierogów, biorąc pod uwagę, że straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Kucharz przygotowuje danie smażone "Warzywa na patelnię", używając mrożonych warzyw. Jak powinno się postąpić z mrożonymi warzywami w tej sytuacji?
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
W jakiej grupie mieszczą się jedynie surowce z kategorii produktów tłuszczowych?
Wstępna obróbka świeżych grzybów obejmuje:
Ciasta parzone uzyskują swoją objętość dzięki działaniu
Jakie dodatki należy wykorzystać przy przygotowywaniu kawy po irlandzku?
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Do przygotowania klusek potrzebne są składniki takie jak mąka krupczatka, masło, jaja oraz sól?
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
Zachowywanie mięsa w solance z wody, soli, cukru, saletry i przypraw to
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
Fraszynki to danie z kuchni polskiej pochodzące z regionu
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Przed myciem wnętrza urządzeń chłodniczych, które zostały wcześniej odłączone od zasilania, należy użyć wody z dodatkiem
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy
Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Jak należy serwować herbatę dla pojedynczego gościa?
W 250 g porcji naleśników z serem zawartość masy serowej wynosi 100 g. Jaką wartość energetyczną ma ta porcja, jeśli 100 g naleśników dostarcza 180 kcal, a 100 g masy serowej 133 kcal?
W oparciu o organizację funkcjonalną przestrzeni w zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń kuchennych powinna
Zalecana dzienna dawka żelaza dla kobiet w przedziale wiekowym 19-50 lat wynosi 19 mg. Jaką ilość wątróbki drobiowej należy zjeść, aby dostarczyć tę ilość żelaza, skoro 100 g zawiera 9,5 mg żelaza?
Celem filetowania ryb jest
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?