Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zakład przyjął zamówienie na wykonanie 73 kg kopytek i 40 kg uszek w ciągu jednego dnia. Ilu pracowników w harmonogramie pracy zakładu należy wyznaczyć na drugiej zmianie, by zrealizować to zamówienie, jeśli jeden pracownik przez 6 godzin produkuje 15 kg kopytek i 8 kg uszek?
Harmonogram pracy zakładu | |||
---|---|---|---|
Zmiana | Godziny pracy | Zadanie | Liczba pracowników |
Pierwsza | 7.00 – 13.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | 2 |
Druga | 14.00 – 20.00 | realizacja zamówienia – produkcja kopytek i uszek | ? |
Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi
Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolu | |
Dziecko w przedszkolu powinno mieć zapewnione śniadanie, obiad i podwieczorek. | |
Zawartość soli kuchennej w całodziennej diecie dzieci w wieku 4-6 lat: – na poziomie AI (wystarczające spożycie) – 2,50 g soli, czyli 1 000 mg sodu, – na poziomie UL (najwyższy tolerowany) – 3,75 g soli, czyli 1 500 mg sodu. | |
Żywienie w przedszkolu powinno pokryć 75% dziennej normy na energię i niezbędne składniki odżywcze. |
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
Wartości wskaźników BMI | |
---|---|
Wyszczególnienie | Zakres wartości wskaźnika BMI |
Norma | 20 - 24,9 |
Nadwaga | 25 - 29,9 |
Otyłość I stopnia | 30 - 34,9 |
Otyłość II stopnia | 35 - 39,9 |
Otyłość III stopnia | > 40 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze
Aby obsłużyć przyjęcie rodzinne serwisem rosyjskim, należy przydzielić kelnerów do serwowania gościom
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.
Zestaw na lunch | Liczba porcji | Wartość brutto [zł] |
---|---|---|
Zupa misoshiru | 25 | 75,00 |
Omlet tamago nigiri | 50 | 300,00 |
Salmon maki | 50 | 600,00 |
Sałatka warzywna | 50 | 200,00 |
Sok pomarańczowy | 25 | 100,00 |
Razem | 1 275,00 |
Jaką formę promocji wybrała pizzeria, aby zapewnić dostarczenie pizzy do klientów?
Co oznacza usługa room service?
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
W diecie osób starszych nie powinno się uwzględniać
Cukier, który znajduje się w mleku to
Do kategorii składników odżywczych, które po spożyciu w ludzkim organizmie mają działanie regulujące, należy
Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.
Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
---|---|
Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
Cena brutto usługi kelnerskiej dla 125 osób | 100,00 zł |
Udzielony upust | 10% |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Emulgacja tłuszczu w układzie pokarmowym zachodzi pod wpływem
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
Zgodnie z zasadą wymiany produktów spożywczych, olej można zamienić na
Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
Produkt [100 g] | Węglowodany ogółem [g] | Błonnik [g] |
---|---|---|
Banan | 23,5 | 1,7 |
Porzeczka czerwona | 13,8 | 7,7 |
Chleb żytni razowy | 51,5 | 5,9 |
Kasza jęczmienna | 75,0 | 6,2 |
Jaką strategię promocyjną przyjęła restauracja, wprowadzając w ramach happy hours obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?
Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?
Oblicz cenę brutto gastronomiczną za jedną lampkę czerwonego wina o objętości 100 ml, jeśli restauracja nabyła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka VAT wynosi 23%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
Zestaw kolacyjny | ||
---|---|---|
Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
chleb razowy | 100 | 0,00 |
masło | 20 | 248,00 |
jajo | 25 | 360,00 |
węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
Do podawania kawy należy użyć filiżanki o pojemności 40 ml
Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?
Która z witamin należy do grupy substancji rozpuszczających się w tłuszczach?
W technologii cook-freeze dania po obróbce cieplnej są zamrażane
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.