Pytanie 1
Rękawiczki jednorazowe powinny być zakładane podczas
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Rękawiczki jednorazowe powinny być zakładane podczas
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
Podczas przyrządzania potrawy kawałek jedzenia dostał się do dróg oddechowych kucharza, co spowodowało atak kaszlu i nagłe duszenie. Poszkodowany potrafi wykonywać wdechy i wydechy. Jaką pomoc powinno się mu udzielić?
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Cierpki smak owoców aronii jest spowodowany przez
Do podgrzewania produktów należy używać
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Deski oraz uchwyty noży wykonane z polietylenu, stosowane do obróbki surowego mięsa w restauracjach zgodnych z systemem HACCP, powinny mieć kolor
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy
Pojawienie się "kłaczków" podczas mieszania żółtkami zupy kremowej sugeruje, że zupa była zbyt
Kasza manna wytwarzana jest z ziaren
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Która z zup powinna znaleźć się w menu letnim dla przedszkolaków?
Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej, ustal cenę gastronomiczną brutto 1 porcji potrawy.
Karta kalkulacyjna - fragment | |
---|---|
Nazwa surowca | Wartość [zł] |
Koszt surowca | 13,12 |
Rabat na przyprawy 10 % | 1,31 |
Koszt surowca na 5 porcji | 14,43 |
Koszt surowca na 1 porcję | 2,89 |
Marża gastronomiczna 120% | 3,47 |
Cena gastronomiczna netto | 6,36 |
Podatek VAT | 0,45 |
Cena gastronomiczna brutto | ? |
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
Jaki proces zachodzi przy przygotowywaniu kisielu kawowego po dodaniu mieszanki z mlekiem i mąką?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
surowce do produkcji kotletów mielonych | zużycie surowca na 1 porcję kotleta | wartość energetyczna 100g surowca |
---|---|---|
wołowina (okrawki) | 25 g | 127 kcal |
wieprzowina (okrawki) | 45 g | 290 kcal |
jaja | 15 g | 138 kcal |
tłuszcz | 12 g | 900 kcal |
cebula | 8 g | 28 kcal |
bułka tarta | 8 g | 362 kcal |
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Czarny kawior otrzymywany jest z ikry
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości
Jakie zjawisko występuje przy przygotowywaniu mizerii?
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile natki pietruszki należy przygotować do sporządzenia 16 porcji soku z pomidorów.
Normatyw surowcowy na 2 porcje soku z pomidorów | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Pomidory | 500 g |
Jabłka | 250 g |
Natka pietruszki | ¼ pęczka |
Sól, sok z cytryny | do smaku |
Bazylia | do smaku |
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?