Pytanie 1
Zagęszczanie potraw przy użyciu mieszanki mąki ziemniaczanej i wody powinno znaleźć zastosowanie w przygotowywaniu
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zagęszczanie potraw przy użyciu mieszanki mąki ziemniaczanej i wody powinno znaleźć zastosowanie w przygotowywaniu
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Jakie właściwości posiada patison?
Osoba organizująca rodzinne spotkanie powinna wystroić stół w stylu rustykalnym. Jaki to będzie stół?
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
W jakiej grupie mieszczą się jedynie surowce z kategorii produktów tłuszczowych?
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
Rodzajem opieki nad dziećmi, który nie ma formy rodzinnej, jest
Jakiego tłuszczu powinno się używać do smażenia ryby?
Filet dorsza, który jest przyprawiony, obtoczony w panierce i gotowy do smażenia, to
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Jaką potrawę powinno się serwować z cząstką cytryny?
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
W mięsie zwierząt rzeźnych po 48 godzinach od momentu uboju, w warunkach chłodniczych następuje
Ile ugotowanej wieprzowiny trzeba przygotować, aby przyrządzić zapiekankę z 3 kg makaronu, wiedząc, że do produkcji zapiekanki na 600 g makaronu używa się 150 g wieprzowiny?
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Zbiornik na cukier powinien być usytuowany w przestrzeni pozbawionej obcych aromatów, z temperaturą nie poniżej 10 °C oraz odpowiednią wilgotnością względną powietrza
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
W celu opiekania produktów, należy używać
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać
Przygotowanie marchwi do dalszej obróbki polega na wykonaniu następujących etapów w podanej kolejności:
Jakie urządzenie jest przeznaczone do pieczenia potraw?
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
Dziecko w wieku do 3 lat, w warunkach domowych, może mieć dostęp do
Kisiel mleczny powinien być zagęszczony
Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
Mruganie to metoda kulinarna