Pytanie 1
Który z poniższych skrótów dotyczy kluczowego systemu gwarantującego bezpieczeństwo zdrowotne żywności?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z poniższych skrótów dotyczy kluczowego systemu gwarantującego bezpieczeństwo zdrowotne żywności?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zakup 15 kg świeżej ryby kosztuje 144 zł. W trakcie jej oczyszczania i filetowania powstaje 6 kg odpadów poprodukcyjnych. Jaką wartość ma koszt jednostkowy 1 kg filetów rybnych?
Jakiego czynnika należy użyć do suszenia żywności przy zastosowaniu metody konwekcyjnej?
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
Jaką cechę potrawy ocenia się w sposób inny niż organoleptyczny?
W kontekście public relations, właściciel agroturystyki "Gazda"
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Filet dorsza, który jest przyprawiony, obtoczony w panierce i gotowy do smażenia, to
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Najbardziej wartościowym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego jest
Podczas smażenia wołowiny w płytkim tłuszczu na patelni uzyskuje się
Jakie jest jedzenie pochodzenia zwierzęcego?
W trakcie prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej, czynności dotyczące masażu serca oraz sztucznego oddychania powinny być realizowane z jaką częstotliwością?
Stary chleb razowy można wykorzystać
Do przygotowywania potraw w wyższej temperaturze powinno się używać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń powinna być zlokalizowana w obszarze
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Sposób wykonania |
---|
|
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Oblicz, ile elektrycznych patelni będzie wymaganych w stołówce szkolnej do równoczesnego usmażenia 250 porcji kotletów mielonych. Przyjmij do obliczeń:
- wydajność katalogowa jednej patelni - 180 szt./h,
- czas potrzebny na usmażenie wszystkich porcji kotletów - 30 minut.
Jakie surowce powinno się poddawać chemicznemu procesowi utrwalania podczas produkcji?
W lokalu gastronomicznym do czynności uznawanych za brudne wlicza się
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
Do pieczonego indyka najlepiej dobierać wino?
Jakie dania powinny być serwowane jednoporcjowo na talerzu z daniem głównym?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Co należy zrobić, gdy mocny środek dezynfekcyjny dostanie się do oka pracownika podczas prac porządkowych?
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać picia
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Przygotowując sztufadę wołową, co należy wykorzystać do szpikowania mięsa wołowego?
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?