Pytanie 1
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Wynik: 36/40 punktów (90,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Elementami konstrukcji są podajnik ślimakowy, nóż czteroskrzydłowy oraz szarpak
Paprykarz z kurczaka to danie
Leczo to tradycyjna potrawa z Węgier. Kluczowe składniki to cebula, pomidory oraz
Przy przygotowywaniu kremu beżowego, białka powinno się
Aby poprawić smak filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy dodać na każdą porcję
W oparciu o organizację funkcjonalną przestrzeni w zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń kuchennych powinna
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
Jakie wino powinno się serwować z potrawami z dziczyzny?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Jakie danie można przygotować, stosując technikę smażenia w głębokim tłuszczu?
Do przygotowania ciasta wykorzystywana jest technika siekania
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Wskaż odpowiednią metodę rozmrażania produktów spożywczych, z uwagi na aspekty technologiczne oraz bezpieczeństwo żywności.
Podczas serwowania potraw nie mogą się krzyżować ścieżki
Do przygotowania ciast kruche używa się metody
Jakim skrótem określa się system zapewnienia bezpieczeństwa żywności?
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Jakim składnikiem, który spulchnia, jest suflet?
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
Jakiego rodzaju mięso powinno się wykorzystać do przygotowania potrawy boeuf Stroganow?
Jaka metoda polega na krojeniu upieczonych tuszek drobiowych?
Jaką metodę przechowywania żywności trzeba zastosować, aby stworzyć warunki sprzyjające rozwojowi bakterii kwasu mlekowego?
Wytyczne GMP/GHP nie obejmują takich zagadnień produkcji jak
Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
Podczas urządzania miejsca pracy z użyciem komputera, należy zapewnić, aby odległość wzroku pracownika od ekranu monitora wynosiła co najmniej
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
W obszarze czystym w lokalu gastronomicznym powinno się realizować
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Zrazy nadziewane powinny być klasyfikowane jako potrawy
Jakie jest zastosowanie białka jaj w cieście biszkoptowym?
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych przy użyciu skrobi w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w nich proces
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Lokalizację ekspedycji potraw powinno się planować w pobliżu
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Jaką ilość ziemniaków należy zastosować do przygotowania 2 porcji placków ziemniaczanych, jeżeli na 10 porcji potrzeba 3,5 kg tego składnika?
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?