Pytanie 1
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Wynik: 36/40 punktów (90,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Zdrowie pracownika zatrudnianego w gastronomii powinno być potwierdzone przez odpowiednie orzeczenie
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
Surowiec |
Mięso mielone |
Bułka czerstwa |
Mleko |
? |
Jajo |
Cebula |
Bułka tarta |
Tłuszcz |
Sól, pieprz |
Zbiornik na cukier powinien być usytuowany w przestrzeni pozbawionej obcych aromatów, z temperaturą nie poniżej 10 °C oraz odpowiednią wilgotnością względną powietrza
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
Który z poniższych napojów nie jest fermentowanym produktem mlecznym?
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna 100 ml miodu pitnego, jeśli detaliczna cena butelki miodu pitnego o objętości 0,5 l wynosi 100,00 zł, a marża wynosi 200%?
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Zupę cebulową powinno się podawać
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Jakie dania powinny być serwowane pojedynczo na talerzu razem z daniem głównym?
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Jaką kategorię reprezentuje zakład gastronomiczny zamkniętego typu?
Które z wymienionych warzyw jest znane jako bogate źródło karotenu?
Co to jest nerkówka?
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Suchie warzywa strączkowe po zjedzeniu dostarczają organizmowi ludzkiego białka oraz
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Sposób wykonania sufletu jabłkowego. |
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. |
? |
Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem. |
Wymieszać pianę z przygotowanymi jabłkami. |
Przełożyć masę do foremek. |
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C |
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Aby w weekendy zwiększyć liczbę gości w hotelu położonym w pobliżu uczelni wyższej, zastosowano zniżki w wysokości 50 % dla studentów kształcących się w trybie zaocznym oraz nauczycieli akademickich. Który z poniższych instrumentów promocji został użyty?
Przechowując mleko pasteryzowane w okresie letnim przez więcej niż 7 dni, istnieje ryzyko mikrobiologiczne. Aby temu zapobiec, mleko należy trzymać
Skuteczniejsze połączenie składników w drobiowej masie mielonej można uzyskać przez
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Jaką właściwość mąki można ocenić, przesuwając próbkę między palcami?
Aby przyrządzić 1 kg kaszy gryczanej w formie sypkiej, ile wody należy przygotować?
Produkty wyłącznie pochodzące od zwierząt to
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Pilaw, kebab oraz zupa jogurtowa to typowe dania kuchni
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt surowców deseru lodowego.
Surowiec | Ilość surowca | Cena jednostkowa |
---|---|---|
Lody śmietankowe | 100 g | 12 zł/kg |
Biszkopty | 20 g | 15 zł/kg |
Polewa czekoladowa | 10 g | 26 zł/kg |
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?