Pytanie 1
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Tłuszcze, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia w odpowiednich warunkach, to
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w jakiej temperaturze?
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
W diecie o niskiej kaloryczności nie należy spożywać potraw
Jakie składniki przyczyniają się do wysokiej wartości energetycznej orzechów?
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Część jadalna rośliny to korzeń
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Jaką cechę potrawy ocenia się w sposób inny niż organoleptyczny?
Zamrożone truskawki w opakowaniach o wadze 20 kg powinny być przechowywane
W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić
Wykaz surowców |
? |
żółtka |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Jakiego rodzaju odzież ochronną powinny nosić osoby zaangażowane w produkcję posiłków?
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?
Orzechy stanowią surowiec o wysokiej wartości energetycznej z powodu znacznej obecności
Jaki deser powinien być wybrany zgodnie z regułami zdrowego odżywiania do obiadu, który obejmuje zupę truskawkową z makaronem, kotlet sojowy z sosem pomidorowym, ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty?
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji obsługi urządzenia wykorzystywanego w gastronomii, wskaż nazwę tego urządzenia.
Instrukcja obsługi |
---|
– przygotować urządzenia pomocnicze do składowania materiałów, przyrządów, narzędzi i odpadów, – dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzeń, – zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności, – sprawdzić stan: zabezpieczeń gumowych przycisków sterowniczych, naprężenia pasków klinowych (lub łańcuchów), poziomu oleju w przekładni, ostrzy narzędzi, stopień czystości maszyny (umyć gorącą wodą) i sprzętu pomocniczego zamontować narzędzia tnące - wg kolejności: szarpak, nóż, sito, i o mniejszym oczku nóż, sito, – sprawdzić stan techniczny oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej, – przed uruchomieniem urządzeń pracownik powinien sprawdzić, czy kosz zasypowy jest pusty. |
Jakie surowce po zjedzeniu stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
Podczas przygotowywania potrawy metodą sous-vide, jaki jest podstawowy czynnik kontrolujący proces gotowania?
Spośród wymienionych surowców, który jest najmniej trwały?
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do wstępnej obróbki warzyw?
Potrawa pieczona, która składa się z mielonego mięsa i jest podawana w porcjach, to
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Ile gramów mąki ziemniaczanej powinno się przygotować do wyrobu klusek śląskich z 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli stosunek mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Do przetworów konserwowanych za pomocą cukru należy zaliczyć
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?