Pytanie 1
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Jaką potrawę może przygotować kucharz, korzystając z następujących składników: polędwica wołowa, smalec, cebula, koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, woda, przyprawy?
Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?
Na podstawie receptury, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej sałatki da się zrobić z 12 kg buraków?
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?
Jakie elementy są niezbędne do aranżacji stołu na Wielkanoc?
Kucharz z zranionym palcem, na którym występują zmiany ropne i zajmuje się przygotowaniem surówek, może stanowić źródło zakażenia dla konsumentów?
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
Przed myciem wnętrza urządzeń chłodniczych, które zostały wcześniej odłączone od zasilania, należy użyć wody z dodatkiem
Z masy przygotowanej z gotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajek formuje się kulki z wgłębieniem w środku. Przedstawiony opis odnosi się do potrawy z kuchni
Która z wymienionych potraw jest uznawana za dietetyczną?
Aby w weekendy zwiększyć liczbę gości w hotelu położonym w pobliżu uczelni wyższej, zastosowano zniżki w wysokości 50 % dla studentów kształcących się w trybie zaocznym oraz nauczycieli akademickich. Który z poniższych instrumentów promocji został użyty?
Jaja poszetowe należy przygotowywać w wodzie z dodatkiem
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Resztki z filetowania ryb, takie jak głowy i kręgosłupy, powinny być
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się
Jakie owoce klasyfikuje się jako jagodowe?
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Kawę po turecku przygotowuje się
Jaka jest najmniejsza masa naczynia z potrawą, do którego transportowania, ustawiania oraz przenoszenia konieczna jest pomoc innej osoby, zgodnie z zasadami BHP w gastronomii?
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
W profilaktyce przed powstawaniem odleżyn u pacjentów leżących kluczową rolę odgrywa
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne jest wykorzystanie
Zanim rozpoczniemy gotowanie fasoli do "Fasolki po Bretońsku", należy ją namoczyć w zimnej wodzie
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Suflet powinien być serwowany
Sery określane jako włoskie to jakie?
Jakiej metody obróbki cieplnej używa się, gdy produkt spożywczy <u><strong>nie ma kontaktu</strong></u> z wodą w stanie ciekłym?
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
Do wytycznych GHP/GMP <u><strong>nie należy</strong></u>