Pytanie 1
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Wynik: 3/40 punktów (7,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm żelaza jest
Zgodnie z opisanym procesem przyrządzenia: "Mięso drobiowe mielone z dodatkami, owiń w skórę, uformuj w mocny rulon i ugotuj" powstaje
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas stopniowego zamrażania surowców powstaje
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką wartość ma cena gastronomiczna brutto jednego obiadowego zestawu, jeśli koszt surowców^ wynosi 5 zł, marża to 200% a stawka VAT to 8%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czym jest skrót GMP?
W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Tłuszcze, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia w odpowiednich warunkach, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Radełko karbowane służy do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jasna zasmażka, mleko, sól, biały pieprz oraz gałka muszkatołowa stanowią składniki
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką dodatkę powinno się serwować do zupy szczawiowej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pierwsza pomoc kucharzowi, który doznał lekkiego poparzenia dłoni, powinna w pierwszej kolejności obejmować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zupę kremową ze szparagów powinno się serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Spożycie może prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki deser wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wskaż artykuł, dla którego określono idealne warunki oraz czas przechowywania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zalecana dzienna dawka żelaza dla kobiet w przedziale wiekowym 19-50 lat wynosi 19 mg. Jaką ilość wątróbki drobiowej należy zjeść, aby dostarczyć tę ilość żelaza, skoro 100 g zawiera 9,5 mg żelaza?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
---|
porzeczka czarna |
woda |
? |
cukier |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenie powinien wybrać kucharz do przygotowania 5 porcji zupy krem?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas przygotowywania bulionu warzywnego, które z poniższych warzyw powinno być unikane ze względu na intensywny smak?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaja, woda oraz ocet to składniki, które trzeba zastosować do przygotowania jaj
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przechowując mleko pasteryzowane w okresie letnim przez więcej niż 7 dni, istnieje ryzyko mikrobiologiczne. Aby temu zapobiec, mleko należy trzymać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mleko poddane obróbce cieplnej w temperaturze 75 stopni C przez maksymalnie 30 sekund to mleko
Brak odpowiedzi na to pytanie.