Pytanie 1
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Wynik: 5/40 punktów (12,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
---|
porzeczka czarna |
woda |
? |
cukier |
Jaką czynność wstępnej obróbki należy zrealizować w czystej przygotowalni zakładu gastronomicznego?
Czyste zupy, takie jak barszcz czerwony, podaje się w
Aby przygotować 10 porcji zupy jarzynowej o wadze 250 g każda, potrzebne będą rózga, kula drewniana oraz
Koncentrat z pomidorów uzyskuje się poprzez procesy
Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej, ustal cenę gastronomiczną brutto 1 porcji potrawy.
Karta kalkulacyjna - fragment | |
---|---|
Nazwa surowca | Wartość [zł] |
Koszt surowca | 13,12 |
Rabat na przyprawy 10 % | 1,31 |
Koszt surowca na 5 porcji | 14,43 |
Koszt surowca na 1 porcję | 2,89 |
Marża gastronomiczna 120% | 3,47 |
Cena gastronomiczna netto | 6,36 |
Podatek VAT | 0,45 |
Cena gastronomiczna brutto | ? |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Mąka dostarcza
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co należy zrobić w przypadku krwawienia z nosa?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Które ciasto należy przygotować na podstawie przedstawionego normatywu surowcowego?
mąka pszenna – 300 g |
masło – 200 g |
cukier puder – 100 g |
żółtko jaja – 60 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Bukiet wina to właściwość, którą należy ocenić przy użyciu zmysłu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby zapewnić optymalną temperaturę dla wyporcjowanych surówek, należy je przechowywać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodą przeprowadza się wstępne przygotowanie surowca czystego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile ugotowanej wieprzowiny trzeba przygotować, aby przyrządzić zapiekankę z 3 kg makaronu, wiedząc, że do produkcji zapiekanki na 600 g makaronu używa się 150 g wieprzowiny?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując konfitury, owoce powinny zostać poddane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zagęszczanie potraw przy użyciu mieszanki mąki ziemniaczanej i wody powinno znaleźć zastosowanie w przygotowywaniu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas przechowywania mięsa dochodzi do procesu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie jest jedzenie pochodzenia zwierzęcego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Miejsce, w którym odbywa się wydawanie gotowych potraw, nie powinno znajdować się w pobliżu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Dziecko w wieku do 3 lat, w warunkach domowych, może mieć dostęp do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do smażenia pączków oraz racuchów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki proces zachodzi przy przygotowywaniu kisielu kawowego po dodaniu mieszanki z mlekiem i mąką?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia sosu cumberland należy uzupełnić o galaretkę
Surowce na sos cumberland |
sok z pomarańczy i cytryny |
? |
musztarda |
wino Porto |
pieprz |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zupa z liściastych warzyw, w szczególności z kapusty, będąca popularna w rosyjskiej kuchni, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.