Pytanie 1
Serwując gościom zupę w głębokim talerzu, kelner korzysta z serwisu
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Serwując gościom zupę w głębokim talerzu, kelner korzysta z serwisu
Jakie grupy produktów, według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ, powinny być spożywane w największych ilościach przez zdrową osobę?
Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?
Jaką ilość wywaru trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji zupy jarzynowej, biorąc pod uwagę, że na 10 porcji wymagana jest ilość 2,5 l wywaru?
Największą ilość żelaza organizm człowieka otrzyma z 100 gramów
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
---|---|
Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
białko | 13 g |
tłuszcz | 21 g |
węglowodany | 12 g |
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
Proces trawienia węglowodanów zaczyna się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT to 8%
Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?
Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?
Gdzie można znaleźć białko pełnowartościowe?
Jaka będzie cena netto gastronomiczna 125 ml płynnej czekolady, jeśli koszt zakupu 1,0 litra wynosi 80,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 100%?
Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki instrument jest używany do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
Pracownicy stołówki płacąc 9,00 zł za zestaw obiadowy, który w cenniku zakładowym wynosi 15,00 zł, otrzymują zniżkę w wysokości
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
Kelner zbliżając się z prawej strony klienta
Następne etapy technologiczne produkcji galaret mięsnych obejmują
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaka jest cena brutto za 150 ml wina, jeśli zakup butelki wina o pojemności 1,5 l kosztuje 250,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 100% oraz stawka VAT wynosi 23%?
Jaką metodę stosuje się do oceny jakościowej menu?
W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien
W restauracji zasada FIFO (first in, first out) jest stosowana
Jakie stawki VAT powinny być wykorzystane do obliczenia ceny brutto usługi gastronomicznej, która obejmuje sprzedaż potraw, napojów oraz świadczenie usług kelnerskich?
Który zestaw potraw na kolację został skomponowany według zasad prawidłowego odżywiania dzieci w wieku szkolnym?
Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.
Zawartość witamin w 100 g czarnej porzeczki | |
---|---|
Witamina A | 14,00 μg |
Witamina E | 1,00 mg |
Witamina B₁ | 0,062 mg |
Witamina B₂ | 0,032 mg |
Witamina B5 | 0,398 mg |
Witamina C | 182,60 mg |
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką masę odpadów uzyskano podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli strata masy surowca wyniosła 40%?
Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?
Do kategorii zakładów gastronomicznych o profilu żywieniowym zaliczamy:
Kelner korzystając z francuskiej obsługi gości powinien
Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do
Podając zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner wykorzystuje serwis
Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?
Jaką kwotę zapłaci stały klient za jeden zestaw śniadaniowy, którego cena wynosi 10,00 zł, posiadając 10% zniżki?