Pytanie 1
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania pasternaka w chłodni.
Grupa warzyw | Czas przechowywania w chłodni | |
---|---|---|
A. | Liściowe | 2 tygodnie |
B. | Owocowe | 5 tygodni |
C. | Cebulowe | 6 miesięcy |
D. | Korzeniowe | 8 miesięcy |
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania pasternaka w chłodni.
Grupa warzyw | Czas przechowywania w chłodni | |
---|---|---|
A. | Liściowe | 2 tygodnie |
B. | Owocowe | 5 tygodni |
C. | Cebulowe | 6 miesięcy |
D. | Korzeniowe | 8 miesięcy |
Do kluczowych elementów reklamy wewnętrznej w restauracji nie zaliczają się
Podczas procesów cieplnych mięso zmienia kolor z różowego na szary, ponieważ
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Jakie dania powinny być serwowane na przyjęciu dla dzieci w wieku przedszkolnym?
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Alkaloid, który nadaje papryce ostry oraz palący smak, to
Jakiego instrumentu należy użyć do określenia poziomu wilgotności w magazynie?
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
Po zakończeniu procesu mielenia mięsa w wilku, na początku trzeba
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Jak nazywa się proces, który polega na kolejnych etapach zanurzania produktu w mące, masie jajecznej oraz tartej bułce?
Jakiego tłuszczu powinno się używać do smażenia ryby?
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
Jakie powinny być warunki temperaturowe w komorach chłodniczych przeznaczonych do składowania żywności?
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Podaj maksymalny czas, przez jaki tłuste ryby mogą być przechowywane w zamrażarce w temperaturze -18 st.C?
Schab stanowi część półtuszy
Serwowanie kawy przez kelnera w tygielku oraz postawienie filiżanki przed gościem stanowi sposób podania kawy
Jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności przy przygotowywaniu surówki z marchwi i jabłka?
Przygotowano porcję jajecznicy z dwóch jajek i 10 g masła. Koszt jednego jaja wynosi 0,40 zł, a 10 g masła kosztuje 0,17 zł. Marża gastronomiczna to 100%. Jaką cenę netto ma jedna porcja jajecznicy?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
Kluczowym etapem przy przygotowywaniu mleczka waniliowego jest
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Czym jest koncentrat mleczny?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Która z dań jest typowa dla kuchni włoskiej?
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Jakie sery są uznawane za francuskie?
W diecie redukcyjnej, w której ogranicza się substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego, zabronione jest przyjmowanie
Co należy zrobić w pierwszej kolejności, gdy kucharz skaleczy się w rękę?
Aby uzyskać lekką konsystencję naleśników, do ciasta należy dodać
Ile węglowodanów dostarczy drugie śniadanie?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |