Pytanie 1
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Do opiekania dań używa się
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
W gastronomii ścieżka dla pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może się przecinać z trasą
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Medalion jest daniem
Na podstawie danych z tabeli ustal cenę gastronomiczną włoszczyzny, jeżeli marża wynosi 25%.
Lp | Nazwa produktu | Ilość [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Kapusta | 0,30 | 2,00 |
2. | Marchew | 0,30 | 2,00 |
3. | Pietruszka | 0,15 | 5,00 |
4. | Seler | 0,15 | 5,00 |
5. | Cebula | 0,10 | 3,00 |
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Czynnikiem przyspieszającym proces zepsucia masła w trakcie jego przechowywania jest
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Aby uzyskać lekką konsystencję naleśników, do ciasta należy dodać
Jaki sos powinien być przygotowany na podstawie emulsji składającej się z żółtka i masła?
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Jakie znane potrawy w formie samoobsługowej oferują
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?
"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
W tradycyjnej kuchni polskiej wysoko cenione były dania przygotowywane
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak należy podawać barszcz z uszkami?
Podczas gotowania peklowanej golonki kolagen ulega
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Usunięcie wody z produktu, która z postaci stałej (lodu) przechodzi bezpośrednio w parę, omijając fazę ciekłą, nazywamy suszeniem
Czy kuchnia góralska jest znana
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
Wskaż, którymi cechami charakteryzuje się śmietanka.
Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % | |
---|---|---|---|---|
A. | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0÷2 |
B. | kremowa | słodki | płynna | 12÷36 |
C. | kremowa | lekko kwaśny | gęsta | 12÷24 |
D. | biała | łagodnie kwaśny | struktura luźna | 0÷55 |
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Który z deserów powinien być wykończony warstwą karmelizowanego cukru?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie zjawisko występuje przy przygotowywaniu mizerii?
Na podstawie danych z tabeli ustal zawartość węglowodanów w śniadaniu ucznia.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję śniadania ucznia [g] | Zawartość węglowodanów w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Mleko | 250 | 4 |
2. | Bułka pszenna | 100 | 60 |
3. | Ser topiony | 50 | 2 |
4. | Pomidor | 50 | 4 |
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Jaka metoda polega na krojeniu upieczonych tuszek drobiowych?
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Sposób wykonania |
---|
|