Pytanie 1
W diecie laktowegetariańskiej uwzględnia się owoce, warzywa oraz
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W diecie laktowegetariańskiej uwzględnia się owoce, warzywa oraz
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
Do kluczowych usług gastronomicznych w restauracji zalicza się
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
Rodzajem systemu samoobsługowego, w którym dania i napoje wydawane są poprzez "okienko" łączące kuchnię z częścią dla gości, jest
Aby przygotować espresso, potrzebne jest
Jaką ilość białka można znaleźć w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli w 100 g tego dania znajduje się 20,10 g białka?
Po lewej stronie gościa znajduje się kelner
Jaką metodę promocji wybrała lokalna restauracja, wprowadzając karty lojalnościowe dla swoich stałych klientów?
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się
Gdy zakład gastronomiczny oferuje usługi cateringowe, to realizuje usługi
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.
Wykaz kosztów surowców dla jednej osoby w ośrodku | |
---|---|
Rodzaj posiłku | Koszt surowców jednego posiłku [zł] |
Śniadanie | 2,00 |
Obiad | 4,00 |
Kolacja | 3,00 |
Na przyjęcie dla czterdziestu osób zaplanowano stół bankietowy o długości 16m. Restauracja dysponuje dziesięcioma stołami o długości 180 cm oraz dwoma stołami o długości 160 cm. Jakie stoły powinny zostać wybrane do zorganizowania stołu bankietowego?
Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm trzeba ustawić krótszymi bokami w formie litery I na 20 nakryć, jeśli planowane jest ich umiejscowienie przy dłuższych bokach stołu, odległość między sąsiednimi nakryciami ma wynosić 80 cm, a pierwsze nakrycie ma być oddalone od krawędzi stołu o 40 cm?
Nadmierne spożycie białka w ludzkim organizmie prowadzi do
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
Ile mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą trzeba zakupić, jeśli normatyw surowcowy wskazuje na użycie 35 kg surowca, a straty wody podczas rozmrażania wynoszą 30%?
Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla kobiety w wieku 20 lat i masie ciała 55 kg.
Wzory Schofielda do obliczania PPM zależnie od płci i wieku | |||
---|---|---|---|
Chłopcy/mężczyźni | Dziewczęta/kobiety | ||
Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) | Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) |
<3 | (59,512 x W ) – 30,4 | <3 | (58,317 x W ) – 31,1 |
3-10 | (22,706 x W ) + 504,3 | 3-10 | (20,315 x W ) + 485,9 |
11-18 | (17,686 x W ) + 658,2 | 11-18 | (13,384 x W ) + 692,6 |
19-30 | (15,057 x W ) + 692,2 | 19-30 | (14,818 x W ) + 486,6 |
31-60 | (11,472 x W ) + 873,1 | 31-60 | (8,126 x W ) + 845,6 |
>60 | (11,711 x W ) + 587,7 | >60 | (9,082 x W ) + 658,5 |
W – masa ciała [kg] |
W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?
Jaką strategię promocyjną przyjęła restauracja, wprowadzając w ramach happy hours obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka | |
---|---|
Nadwaga | |
Rozwój procesów miażdżycowych | |
Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
Zawał serca |
Jaką z wymienionych dań kelner powinien podać, korzystając z bocznego chwytu szczypcowego?
Który z produktów stanowi najbogatsze źródło witaminy C?
W restauracji oferta dań i napojów dedykowana dzieciom powinna być umieszczona w karcie
Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?
Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to
Do ozdabiania stołu bufetowego nie powinno się stosować
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do
Do zadań realizowanych przez kelnera po prawej stronie klienta zaliczamy:
Jakie z wymienionych artykułów spożywczych stanowią najlepsze źródło białka pełnowartościowego?
Stoiska z napojami oraz słodyczami funkcjonujące w kinach to jednostki gastronomiczne klasyfikowane jako
Jakie elementy wykorzystuje się do przykrywania stolików koktajlowych?
Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.
Normatyw surowcowy na 5 porcji pierogów leniwych | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
ser twarogowy | 800 g |
jaja | 4 szt. |
cukier | 60 g |
mąka pszenna | 250 g |
Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?