Pytanie 1
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Farsz do kołdunów tworzy się
Który produkt spożywczy ma w 100 g najwyższą zawartość sacharozy?
Jakie właściwości posiada patison?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania budyniu serowego?
Jaja poszetowe należy przygotowywać w wodzie z dodatkiem
Która z grup zawiera jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego?
Jaką metodę należy wybrać do aseptycznego pakowania i utrwalania płynnych produktów?
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wieprzowych w sosie własnym?
Uroczysta kolacja obejmuje takie dania jak: galantyna drobiowa, sos cumberland, krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym, sandacz w stylu polskim, ziemniaki drążone, bukiet warzyw, sałata zielona. Jakie wino powinno się zalecić?
W obszarze przygotowania surowców należy
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
Czym jest ocena organoleptyczna?
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
galaretka porzeczkowa, chrzan, musztarda, wino owocowe czerwone, skórka pomarańczowa, kwasek cytrynowy, sól |
Pierwsza pomoc dla osoby, która doznała zatrucia tlenkiem węgla, powinna przede wszystkim polegać na
Ułatwieniem przy obieraniu ugotowanych jajek ze skorupek jest
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Który z posiłków zapewnia po zjedzeniu największą ilość błonnika pokarmowego?
Ile zmielonej kawy jest potrzebne do przygotowania 50 porcji napoju o pojemności 200 ml, jeśli do uzyskania 1 litra wykorzystuje się 60 g kawy?
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Beszamel stanowi sos
Jaka jest wartość kosztu jednostkowego obiadu, jeśli całkowity wydatek na wyżywienie 100 kuracjuszy w sanatorium wynosi 4500 zł, a suma kosztów pozostałych posiłków (śniadanie, podwieczorek i kolacja) dla jednego kuracjusza to 25 zł?
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Jaki produkt został zakonserwowany metodą biologiczną?
Jakie surowce powinno się poddawać chemicznemu procesowi utrwalania podczas produkcji?
Kulebiak to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej przygotowane z ciasta
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Aby zminimalizować straty składników odżywczych w trakcie krojenia owoców, należy podjąć działania w celu ochrony rozdrobnionych surowców
Oblicz, ile elektrycznych patelni będzie wymaganych w stołówce szkolnej do równoczesnego usmażenia 250 porcji kotletów mielonych. Przyjmij do obliczeń:
- wydajność katalogowa jednej patelni - 180 szt./h,
- czas potrzebny na usmażenie wszystkich porcji kotletów - 30 minut.
Jaką grupę dań przygotowuje się przy użyciu metody smażenia?
Jaką ilość mąki ziemniaczanej trzeba przygotować do wykonania klusek śląskich z 3 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
W trakcie tablerowania masy mielonej mięsnej
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody