Pytanie 1
Nadmiar jodu w organizmie może skutkować
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Nadmiar jodu w organizmie może skutkować
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | ||
---|---|---|
Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego [g] | |
białko | 13 | |
tłuszcze | 21 | |
węglowodany | 12 |
W organizmie człowieka witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu
Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
Analiza wskaźników BMI | |
---|---|
Wartości BMI | Interpretacja |
< 19 | Niedowaga |
25 - 29,9 | Nadwaga |
30 - 40 | Otyłość II stopnia |
> 40 | Otyłość III stopnia |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Rola błonnika w ludzkim organizmie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wartość składnika odżywczego, która zaspokaja potrzeby 97,5% zdrowych, odpowiednio odżywionych ludzi, definiuje norma żywieniowa na poziomie
Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie osób chorych?
Świadczenie usług kulinarnych dla klientów stanowi działalność gastronomiczną
Jaką kwotę zapłaci stały klient za jeden zestaw śniadaniowy, którego cena wynosi 10,00 zł, posiadając 10% zniżki?
Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego brak możliwości zastąpienia
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką wartość odżywczą może mieć obiad składający się z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem oraz deseru z świeżych truskawek?
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.
Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
---|---|---|
Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
Kobieta | <0,8 | >0,8 |
Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
Menu, które zawiera dania przeznaczone m.in. dla wegetarian lub dzieci, nazywamy
Jakie posiłki powinny być planowane dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat?
W sali bankietowej powinien być przygotowany bufet z różnorodnym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych oraz z alkoholem
Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?
Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
Wartości wskaźników BMI | |
---|---|
Wyszczególnienie | Zakres wartości wskaźnika BMI |
Norma | 20 - 24,9 |
Nadwaga | 25 - 29,9 |
Otyłość I stopnia | 30 - 34,9 |
Otyłość II stopnia | 35 - 39,9 |
Otyłość III stopnia | > 40 |
Normatyw surowcowy na 10 porcji dorsza panierowanego wymaga użycia 1 000 g filetów. Jaką ilość surowca należy przygotować do wyprodukowania 100 porcji tej potrawy?
Zgodnie z zasadami substitucji, mleko można zastąpić
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm trzeba ustawić krótszymi bokami w formie litery I na 20 nakryć, jeśli planowane jest ich umiejscowienie przy dłuższych bokach stołu, odległość między sąsiednimi nakryciami ma wynosić 80 cm, a pierwsze nakrycie ma być oddalone od krawędzi stołu o 40 cm?
Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?
Który obiad dla dzieci w wieku przedszkolnym został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego żywienia?
W jadłospisie laktowegetarian znajdują się produkty roślinne oraz
Dieta laktoowowegetariańska, oprócz elementów roślinnych, pozwala na konsumpcję mleka oraz jego produktów i
Podając zupę z wazy do głębokich talerzy umieszczonych przed gośćmi, kelner wykorzystuje serwis
W cateringu do transportu potraw powinno się używać
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.