Pytanie 1
Beszamel stanowi sos
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Beszamel stanowi sos
Jakie produkty skrobiowe są stosowane w potrawach mięsnych smażonych?
Usunięcie wody z produktu, która z postaci stałej (lodu) przechodzi bezpośrednio w parę, omijając fazę ciekłą, nazywamy suszeniem
Wpływ światła na przechowywaną żywność
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
Produkty wyłącznie pochodzące od zwierząt to
Tłuszcze, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia w odpowiednich warunkach, to
Schab stanowi część półtuszy
Jakie owoce klasyfikuje się jako jagodowe?
Fraszynki to danie z kuchni polskiej pochodzące z regionu
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
Nazwa potrawy: Koktajl | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas przechowywania papryki.
Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
---|---|
liściowe | 2 tygodnie |
owocowe | 4 tygodnie |
cebulowe | 7 miesięcy |
korzeniowe | 8 miesięcy |
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
W pomieszczeniu o wilgotności 50÷65% powinno się przechowywać
Rozwałkowanie ciasta podstawowego z ciastem maślanym wiąże się z uzyskaniem ciasta
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Śluz pokrywający skórę świeżych ryb powinien mieć
Na podstawie przedstawionego w tabeli składu chemicznego mąki pszennej wskaż jej typ.
Składnik mąki | Zawartość w % |
Woda | 13,5 |
Białko | 8,7 |
Tłuszcz | 1,9 |
Węglowodany | 75,0 |
Błonnik | 0,4 |
Popiół | 0,5 |
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz, ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz | do smaku |
Najwięcej odpadów generuje się podczas wstępnej obróbki świeżych
Przechowywanie warzyw korzennych w suchym i ciepłym środowisku przyspiesza ich
Termin "marynowany" na etykiecie wskazuje, że produkt został zakonserwowany za pomocą roztworu
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Jak nazywa się proces, który polega na kolejnych etapach zanurzania produktu w mące, masie jajecznej oraz tartej bułce?
Jakie dania powinny być serwowane jednoporcjowo na talerzu z daniem głównym?
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do wstępnej obróbki warzyw?
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
Surowce, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia, to
Bulion wołowy powinien być przygotowywany
Kaszami, które powstają z pszenicy, są
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Jakie ryzyko może wyniknąć z konsumowania kiełbasy z mięsa dzika, które nie zostało przebadane przez weterynarza?
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Kiedy używa się kutra?
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są: