Pytanie 1
Pierwsza pomoc kucharzowi, który doznał lekkiego poparzenia dłoni, powinna w pierwszej kolejności obejmować
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Pierwsza pomoc kucharzowi, który doznał lekkiego poparzenia dłoni, powinna w pierwszej kolejności obejmować
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Która z technik jest używana do szybkiej obróbki cieplnej owoców?
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
Serwowanie kawy przez kelnera w tygielku oraz postawienie filiżanki przed gościem stanowi sposób podania kawy
Potrawą, którą nie można uznać za typową dla kuchni włoskiej jest
Na podstawie przedstawionego w tabeli składu chemicznego mąki pszennej wskaż jej typ.
Składnik mąki | Zawartość w % |
Woda | 13,5 |
Białko | 8,7 |
Tłuszcz | 1,9 |
Węglowodany | 75,0 |
Błonnik | 0,4 |
Popiół | 0,5 |
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
Jakim środkiem spożywczym o mineralnym pochodzeniu jest?
Jakie parametry należy zastosować do przechowywania przetworów zbożowych?
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
Wieloporcjową zupę pomidorową z makaronem powinno się serwować
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
Jakiej metody obróbki cieplnej używa się, gdy produkt spożywczy nie ma kontaktu z wodą w stanie ciekłym?
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
Który zbiór składa się tylko z produktów o wysokiej zawartości węglowodanów?
Kasza jaglana pochodzi z
Które z poniższych działań w technologii "cook-chill" ("gotuj-schłódź") nie gwarantuje wysokiej jakości przygotowywanych potraw?
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na:
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać mleko oraz produkty mleczne?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Przygotowując krokiety z farszem słonym, naleśniki powinny być złożone
Podczas stopniowego zamrażania surowców powstaje
Jaką kwotę należy zapłacić za przygotowanie dania głównego, jeśli jego koszt bez 5% dodatku na przyprawy wynosi 100 zł?
Do czego używa się Steamery?
Jakiego koloru deski należy używać do krojenia ugotowanych jaj?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Jeżeli do przygotowania 5 porcji dania wykorzystano 600 g składnika, to ile należy przygotować surowca do zrobienia 3 porcji tego samego dania?
Wymień części półtuszy wołowej.
Jaką kwotę należy przeznaczyć na zakup twarogu potrzebnego do przygotowania 80 porcji pasty rybnej, jeśli norma surowcowa na 4 porcje wynosi 250 g twarogu, a cena 1 kg twarogu to 15,00 zł?
Jakie produkty zaliczamy do pochodnych zwierzęcych?