Pytanie 1
Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają
Wynik: 15/40 punktów (37,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają
Ile procent dziennego zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze powinny zapewniać posiłki podawane dzieciom w przedszkolu?
Zgodnie z zasadami substitucji, mleko można zastąpić
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie urządzenia umożliwiają w lokalu gastronomicznym przygotowanie zapiekanek oraz frytek?
Jaką wagę powinny mieć próbki kontrolne żywności?
Jakie jest zapotrzebowanie na surowiec potrzebny do przygotowania 500 porcji puree z batatów, gdy jedna porcja tej potrawy waży 80 g, a odpady poprodukcyjne wynoszą 20% masy surowca?
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
Analiza wskaźników BMI | |
---|---|
Wartości BMI | Interpretacja |
< 19,00 | Niedowaga |
25 - 29,9 | Nadwaga |
30 - 40 | Otyłość I stopnia |
> 40 | Otyłość III stopnia |
Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw | |||
---|---|---|---|
Nazwa potrawy | Białko [g] | Błonnik [g] | Witamina C [mg] |
Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami | 20 | 1 | 20 |
Ziemniaki z wody | 2 | 2 | 4 |
Surówka z kiszonej kapusty | 0 | 2 | 10 |
Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?
Wprowadzenie do asortymentu restauracji dodatkowych usług cateringowych stanowi przykład zastosowania strategii
Jaką wartość odżywczą może mieć obiad składający się z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem oraz deseru z świeżych truskawek?
Od potraw z jakiej grupy powinna się zaczynać lista dań w standardowej karcie menu restauracji?
Wskaź punkt usług gastronomicznych?
Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.
Normatyw surowcowy na 4 porcje kisielu karmelowego | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] | |
---|---|---|
Nazwa produktu | Ilość [g] | |
Mleko 3,2 % tł. | 500 | 61 |
Cukier | 100 | 386 |
Mąka ziemniaczana | 70 | 358 |
Ozdobne, podłużne serwety, które kładzie się na obrusie, to
Jakie urządzenia powinny być uwzględnione w planowaniu wyposażenia food trucka, w którym serwowane są zapiekanki i frytki?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.
Dane o diecie Dukana i normach WHO | ||
---|---|---|
Składnik | Dieta Dukana | Normy spożycia wg WHO |
Białko | 50-60% energii | 10-15% energii |
Tłuszcz | 25-30% energii | do 30% energii |
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
– zahamowanie wzrostu – opóźnienie rozwoju fizycznego – pogorszenie gojenia ran |
Właściciel lokalu gastronomicznego, ufundowując nagrody dla "Najlepszych uczniów w zawodzie kucharz" z okolicznych szkół kulinarnych, działa w obszarze
Zgodnie z zasadami substytucji produktów można zamiast ryby panierowanej wykorzystać
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
Jaki procent rabatu oferuje jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia za 18,75 zł, gdy w standardowej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
Na podstawie danych z tabeli, w jakiej temperaturze powinien być przechowywany gotowy kisiel karmelowy?
|
Ile wynosi wartość energetyczna 200 g potrawy z 100 g papryki nadziewanej mięsem, która zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu oraz 14 g węglowodanów?
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
Menu, które zawiera dania przeznaczone m.in. dla wegetarian lub dzieci, nazywamy
Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
Tabela wartości wskaźników BMI | |
---|---|
Niedowaga | <18 |
Norma | 18,5÷24,9 |
Nadwaga | 25÷29,9 |
Otyłość I i II stopnia | 30÷40 |
Otyłość III stopnia | >40 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Największą ilość żelaza organizm człowieka otrzyma z 100 gramów
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa surowca | [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
1 | Ser twarogowy tłusty | 200 | 18 |
2 | Jaja | 50 | 12 |
3 | Mąka pszenna | 30 | 10 |
4 | Margaryna | 20 | - |
5 | Bułka tarta | 10 | - |
6 | Cukier | 15 | - |
Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.
Wykaz kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku | |
---|---|
Rodzaj posiłku | Koszt sporządzenia jednego posiłku [zł] |
Śniadanie | 2,00 |
Obiad | 4,00 |
Kolacja | 3,00 |
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
Jakie jest źródło kolagenu?
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
Nazwa potrawy | Ilość potrawy (w g) | Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy |
---|---|---|
Zupa jarzynowa | 300 | 2 |
Filet z łososia smażony | 150 | 20 |
Ziemniaki z wody | 150 | 2 |
Surówka z pomidorów | 150 | 1 |