Pytanie 1
Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?
Insulina to hormon, który wpływa na regulację poziomu we krwi
Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?
Rola błonnika w ludzkim organizmie
Do serwowania posiłku z mostkiem cielęcym, puree z ziemniaków oraz kalafiorem w wodzie należy użyć noża i widelca?
Jakie jest naturalne źródło retinolu?
Jaką ilość kilogramów karkówki należy nabyć, by uzyskać 10 kg pieczeni, biorąc pod uwagę, że straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Ile procent dziennego zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze powinny zapewniać posiłki podawane dzieciom w przedszkolu?
Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
Jaką kwotę należy podać jako cenę gastronomiczną netto dla 50 ml wódki, jeśli koszt zakupu butelki wódki o objętości 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?
Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?
Minimalna temperatura gorącej zupy serwowanej klientowi powinna wynosić
Do kategorii zakładów gastronomicznych o profilu żywieniowym zaliczamy:
Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii
Jaka jest cena brutto za 150 ml wina, jeśli zakup butelki wina o pojemności 1,5 l kosztuje 250,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 100% oraz stawka VAT wynosi 23%?
Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?
Jaki opis najlepiej określa system samoobsługowy francuskiego typu?
Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?
Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?
Utworzenie miejsca pracy w sposób zwany "mise en place" zwiększa efektywność działań w procesie produkcji gastronomicznej na etapie
Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?
Do ozdabiania stołu bufetowego nie powinno się stosować
Niewystarczające spożycie żelaza w organizmie człowieka przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia
Ilu pracowników obsługi musi zatrudnić restauracja, aby obsłużyć 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli jeden kelner obsługuje 12 osób?
Długotrwały niedobór tiaminy w organizmie człowieka sprzyja wystąpieniu
W niemieckiej restauracji zupę krem ze szparagów powinno się podawać
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu
Jaką ilość białka można znaleźć w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli w 100 g tego dania znajduje się 20,10 g białka?
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
Jeśli całkowity wydatek na zorganizowanie uroczystego obiadu wyniósł 2 045,00 zł, to jaką kwotę powinien uiścić zleceniodawca, który według ustaleń wpłacił zaliczkę w wysokości 20% tych wydatków?
Po lewej stronie przy stoliku znajduje się gość, a co robi kelner?
Jakie metody służą do zagęszczania zupy owocowej?
Oblicz cenę brutto gastronomiczną za jedną lampkę czerwonego wina o objętości 100 ml, jeśli restauracja nabyła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka VAT wynosi 23%?
Kto odpowiada za kontrolowanie sanitarnych aspektów produkcji żywności?
Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż
Planowanie produkcji gastronomicznej opiera się na jadłospisie dekadowym?